Američke službe: Rusi „verovatno“ umešani u sajber napade na vladu

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaSajber napad na računarske sisteme
Sajber napad na računarske sisteme - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski hakeri su „verovatno“ umešani u masovni sajber napad na američku vladu, navodi se u zajedničkom saopštenju kancelarije direktora Nacionale obaveštajne službe, Federalnog istražnog biroa i Agencije za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD, koji sprovode istragu.
Navodi se da dosadašnji rad „ukazuje na to da je izvor ciljane, postojane pretnje (kako u SAD nazivaju pomenuti sajber napad) verovatno ruskog porekla i odgovoran je za većinu ili sve nedavno otkrivene sajber napade koji i dalje traju, kako na državne, tako i na nedržavne mreže“.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Moskva nije umešana u hakerske napade na vladine ustanove i kompanije u SAD. On je rekao da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da se „sasvim jasno“ može govoriti o učešću Rusije u sajber napadima velikih razmera na sisteme vladinih institucija u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, kasnije je aktuelni američki predsednik Donald Tramp rekao da iza napada ne stoji Rusija, kako tvrde neki mediji, već bi iza ovog hakerskog napada mogla da stoji Kina, i naglasio je da su mediji preuveličali razmere sajber napada.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala