Start ruskog gasa na Balkanu nije proslavljen — ali, energetika je pobedila politiku

© Foto : Instagram, BudućnostSrbijeGasovod Balkanski tok
Gasovod Balkanski tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Srbiji je start Balkanskog toka obeležen skromno, iako je to početak nove ekonomske ere. U Bugarskoj nikako. Bugari su, čak, slavili početak snabdevanja azerbejdžanskim gasom.

Ovaj gasovod neki, pogotovo zapadni analitičari i političari ne zovu ni Turski ni Balkanski, pa čak ni Tesla gasovod – bilo je, setićemo se, predloga da mu to ime damo, bar u Srbiji – zovu ga Ruski gasovod. To „ruski” je i odgovor za izostanak slavlja, piše portal Energija Balkana.

Ruski gas je u Srbiju i iz Bugarske, Balkanskim tokom i zvanično potekao 1. januara ove godine. Bez velike pompe. Bez inostranih zvanica. Magistranl gasovod od bugarske do mađarske granice prvog dana 2021. godine, ujutro je u vojvođanskom mestu Gospođinci otvorio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

U Gospođincima gas iz novog gasovoda se „uliva” u postojeći gasovodni sistem Srbije.

To je početak jedne nove ekonomske ere u Srbiji, koja postaje tranzitna zemlja za gas. Doduše, ruski gas.

Inače, ovaj gasovod neki, pogotovo zapadni analitičari i političari ne zovu ni Turski ni Balkanski, pa čak ni Tesla gasovod – bilo je, setićemo se, predloga da mu to ime damo, bar u Srbiji – zovu ga Ruski gasovod.

I, tu iz ekonomske sfere prelazimo u političku. Zapravo, geopolitičku jer, gas nema političku boju. Energetika je pobedila politiku

I, postaje jasno zašto su ne samo srpski već i bugarski političari trudili da ne pričaju o velikom geostrateškom infrastrukturnom projektu. A gasovod od turske od mađarske granice, teritorijom Bugarske i Srbije koje su 2014. godine ostale bez Južnog toka jeste veliki infrastrukturni projekat. Značajan za energetski i ekonomsku bezbednost, preduslov za gasifikaciju i otvaranje novih fabrika. Pa čak i ako se još ne koristi u punom obimu. Čak i ako će Bugarska i Srbija u budućnosti trošiti i gas koji nije ruski.

„Mi smo ovo radili u tišini. Pod velikim pritiscima. Morali smo tako”, rekao je Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa a predsednik Vučić u Gospođincima istakao: „Ovo je važan dan za našu zemlju, neka gas krene i da budemo još uspešniji. Čestitam vam Novu godinu i želim da se zahvalim svim našim ruskim prijateljima koji su sa nama učestvovali u izgradnji ovog gasovoda. Čestitam vam na ogromnom poslu, ovo je od velikog značaja za industriju, napredak srpske privrede, ali i od izuzetnog značaja za sve stanovnike naše zemlje”.

Za razliku od pompezne svečanosti upriličene 8. januara prošle godine u Istanbulu, kada su na obeležavanju puštanja u rad gasovoda Turski tok gosti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pored ruskog predsednika Vladimira Putina bili i premijer Bugarske Bojko Borisov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbija je Srpski tok pustila bez velike fešte.

Nije slavlja, doduše, bilo ni u Bugarskoj.

Zanimljivo je da se nemački Dojče vele pita zašto Borisov nije bio na svečanosti u Gospođincima. Zašto Borisov nije prisustvovao pokretanju gasovoda koji je trebalo da pretvori Bugarsku u „strateški distributivni centar za gas“?

Borisov je 1. januara, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo gasovod (Turski tok 2, piše Dojče vele) kojim su prve količine ruskog gasa u Srbiju počele da stižu preko Turske i Bugarske, bio u bugarskom mestu Kulata da pokaže da azerbejdžanski gas već ulazi u Bugarsku.

„Od danas - puna diverzifikacija!“, Najavio je Borisov, s obzirom na činjenicu da je dogovorenih milijardu kubnih metara plavog goriva iz Azerbejdžana počelo da stiže do bugarskih potrošača.

I, to je pravi odgovor. Nije bio u Gospođincima jer nije hteo da naljuti Vašington.

Dakle, Borisovu je bilo zgodnije da se u domaćim medijima „pokaže“ 1. januara obeležavajući da u Bugarsku stiže neruski gas. A nije se, inače, slikao ni da obeleži završetak Balkanskog toka u Bugarskoj. Ukupan kapacitet ulazne cevi u Bugarsku je 19,3 milijarde kubnih metara godišnje a u Srbiju Bulgartransgas može da isporuči 13,88 milijardi kubnih metara godišnje.

Sutradan po otvaranju Balkanskog toka u Srbiji Vučić i Borisov su, prema saopštenju iz kabineta srpskog predsednika, u telefonskom razgovoru „konstatovali da je završetak izgradnje gasovoda Balkanski tok i njegovo puštanje u rad izuzetan uspeh dveju prijateljskih i bratskih država. Oni su posebno naglasili da je reč o značajnom podvigu, jer su radovi uspešno završeni u uslovima pandemije korona virusa”.

Dva političara razgovarali su i o izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, koji bi dve zemlje odmah krenule da grade, a koji će, posle izgradnje interkonektora između Bugarske i Grčke (IGB gasovoda), doprineti još većoj stabilnosti i energetskoj bezbednosti u regionu.

I bugarski mediji prenose da je jedan od fokusa razgovora Borisova i Vučića bilo energetsko partnerstvo.

„U najgoroj pandemiji kovida-19 nastavlja se rad na energetskim projektima u našoj zemlji, pa tako Srbija postaje tranzitna zemlja za gas. Takođe smo usredsredili svoje napore na izgradnji još jedne interkonekcije Sofije sa Srbijom kako bismo osigurali sigurnost snabdevanja energijom“, rekao je premijer Bojko Borisov.

Nisu, dakle, naši istočni susedi slavili ni završetak cevovoda Balkanski tok ni otpočinjanje tranzita gasa ka Srbiji.

Svakome ko prati poruke iz Vašingtona o novima sankcijama za Severni tok 2 i Turski tok jasno je zašto.

Ali, Bugari imaju izgleda još jedan razlog. Naredne, 2022. godine njima ističe dugogodišnji ugovor sa Gaspromom o snabdevanju gasom. Pa je Borisov odlučio da jednim udarcem „ubije dve muve“. Da ne naljuti američke političare istovremeno preteći Gaspromu da ne moraju kupovati ruski gas, navodi se na portalu Energija Balkana.

Treba, inače, reći da gasna konekcija Grčka – Bugarska između Komotinija i Stare Zagore nije završena, iako je sam Borisov sredinom novembra prošle godine najavljivano da će startovati 1. januara. Ovaj IGB gasovod je kopča Bugarske na TAP gasovod, kojim do grčke stiže azerbejdžanski gas kao i sa budućim LNG terminalom u Aleksandropulisu kraj Soluna. Zbog kašnjenja Bugarska sada koristi svoju trenutnu vezu sa grčkom gasovodnom mrežom Sidirokastro-Kulata. Sada se start ovog gasovoda najavljuje za april, odnosno jesen ove godine ali,tačan datum je teško prognozirati. A da bi azerbejdžanski gas ipak potekao promenjen je prvobitni ugovor sa azerbejdžanskim SOKAR-om.

Borisov je ponosno izjavio „Ovo je potpuna diverzifikacija”. Podsećajući na hladne zime (2006. i 2009. godine), kada je bio gradonačelnik Sofije, kada je Gasaprom obustavio isporuke gasa preko Ukrajine, kada su gradovi ostali bez energenta za grejanje Borisov je rekao „Sada se to ne može dogoditi jer imamo novi nivo sigurnosti snabdevanja”.

Bugarska je, inače, potpisala sporazum sa Azerbejdžanom o uvozu milijarde kubnih metara gasa godišnje, što je oko trećina potreba ove zemlje, a Borisov najavljuje da će razgovarati sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alievim da poveća uvoz na 1,2 milijarde kubnih metara, kada se izgradi interkonektor Bugarska-Grčka.

Komentarišući da su „naša braća u Srbiji srećna što Balkanski tok radi” bugarski premijer je najavio da će, kada bude završen interkonektor Bugarska - Grčka, „koji ima podršku EU i SAD” pozvati komšije da sa njima proslave, jer ono što je Bugarska uradila „omogućava potpunu diverzifikaciju i omogućava našim susedima da imaju koristi od tranzitnih naknada. Da uzmemo troškove tranzita u decenijama koje dolaze“.

O ovoj temi pogledajte i video:

 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala