Rusija će nastaviti da pruža podršku oružanim snagama afričkih zemalja

© AFP 2023 / SOULEYMANE AG ANARABorci lokalne oružane grupe Gatija u blizini grada Menaka u Maliju
Borci lokalne oružane grupe Gatija u blizini grada Menaka u Maliju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da i dalje pomaže u povećavanju potencijala oružanih snaga Malija, Mauritanije, Čada, Nigera i Burkine Faso, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin za Sputnjik.
„Osim aktivnog učešća u međunarodnim naporima kao stalna članica Saveta bezbednosti, Rusija na bilateralnom nivou pruža vojno-tehničku pomoć nizu zemalja ovog regiona i obučava vojne i policijske kadrove. Nastavićemo da doprinosimo povećanju potencijala oružanih snaga ‘Sahelske petorke’ (Burkina Faso, Mauritanija, Mali, Niger i Čad)  i država Sahara Sahela u interesu obnavljanja i održavanja mira u regionu u skladu sa principom ’afrički problemi – afrička rešenja’“, objasnio je Veršinjin.

Zamenik ministra naveo je da situacija u Sahelu izaziva zabrinutost u Moskvi: u regionu se ne smanjuje nivo terorističkih pretnji, povećavaju se međuetnički i međukomunalni sukobi, a humanitarna situacija brzo degradira. Dodatan izazov regionalnoj bezbednosti bio je puč u Maliju u avgustu.

„Jedna od najvećih mirovnih misija UN raspoređena je u Maliju, gde služi kao glavni instrument za održavanje bezbednosti u zemlji. Treba pomenuti i antiterorističke napore regiona. Udružene snage zemalja ‘sahelske petorke’ sprovode odgovarajuće operacije u pograničnim oblastima. One imaju podršku Plavih šlemova i francuske operacije ‘Barhan’. Savet bezbednosti je u Maliju dodelio francuskom vojnom prisustvu pomoćnu ulogu, što je jasno navedeno u njegovim rezolucijama“, naglasio je ruski diplomata.

Francuska je 2014. u ovom regionu pokrenula protivterorističku operaciju „Barhan“. Ovu misiju podržava regionalna struktura G5, stvorena iste godine. Cilj operacije „Barhan“, koju Francuska sprovodi u Sahelu je borba protiv terorizma i stabilizacija situacije u regionu do nivoa na kojem lokalne vlasti mogu samostalno da pružaju bezbednost. Od 2013. godine Francuska je poslala oko četiri hiljade vojnika da učestvuju u operaciji u Maliju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala