Plene svojom lepotom i moći: Pet najviših vodopada u Rusiji /foto/

© Sputnik / Roman Denisov / Uđi u bazu fotografijaVodopad na ostrvu Kunašir
Vodopad na ostrvu Kunašir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je zemlja sa ogromnim prirodnim bogatstvima – od mineralnih resursa do mnogobrojnih reka, šuma, jezera. Međutim, ruskoj prirodi posebnu čar daju i vodopadi koji plene svojom lepotom i moći koje im je priroda podarila. Portal „Samovar travel“ predstavlja pet najviših vodopada u Rusiji.

Vodopad Taljnikov na poluostrvu Tajmir

U Centralno-sibirskoj visoravni među izvorima prve i druge reke Gagarje nalazi se vodopad Taljnikov koji pada sa planine Trapecija. Njegova visina je između 600 i 700 metara.

Vodopadu je veoma teško prići, a taj kraj je malo istražen, pa je vodopad Taljnikov postao poznat tek sredinom 20. veka.

​Interesantan je zbog toga što se može videti tek kada počne da se topi sneg ili kada padaju jake kiše, dok u drugom periodu u potpunosti presuši.

Vodopad Zejgalan u Severnoj Osetiji

Ovaj vodopad, koji se nalazi u Alaniji, otkriven je sasvim nedavno. Vodopad izvire ispod najvišeg lednika u steni. Njegova visina dostiže 650 metara. Nazvali su ga Zejgalan, što u prevodu znači „lavina koja pada“.

CC BY-SA 4.0 / Yurochkin Roman / Vodopad Zejgalan u Severnoj Osetiji
Plene svojom lepotom i moći: Pet najviših vodopada u Rusiji /foto/ - Sputnik Srbija
Vodopad Zejgalan u Severnoj Osetiji

Put do vodopada je teško prohodan, ali slika ovog čuda prirode pamti se veoma dugo. Sa slapovima vode često pada i kamenje, tako da turisti moraju biti veoma oprezni ako se nalaze u blizini.

Vodopad Kinzeljuk na Sajanskim planinama u južnom Sibiru

Visina vodopada je oko 400 metara, a voda slobodno pada sa visine od 90 metara. Vodopad izvire iz jezera koje se nalazi na vrhu Kinzeljuksi.

CC BY-SA 4.0 / Olegjihc / Vodopad Kinzeljuk na Sajanskim planinama
Plene svojom lepotom i moći: Pet najviših vodopada u Rusiji /foto/ - Sputnik Srbija
Vodopad Kinzeljuk na Sajanskim planinama

Ekolozi trenutno maštaju o stvaranju rezervata oko vodopada Kinzeljuk površine 3.000 hektara kako bi sačuvali prirodni pejzaž. Osim posete vodopada, dolazak u te krajeve je jedinstven i zbog susreta sa predstavnicima malobrojnog naroda Severa – Tofalarima.

Vodopad Fišt na Kavkazu

Kavkaz je bogat vodopadima u planinama, ali najviši od njih je Fišt ili kako ga još nazivaju Pšehski. Na planini, odakle vodopad izvire, nalaze se dva velika glečera, iz kojih izviru dve reke.

​Visina vodopada Fišt je 200 metara. Pada sa stene koja spaja planine Pšeho Su i Fišt, što ga čini jedinstvenim vodopadom. Preko leta količina vode u vodopadu se smanji.

Vodopad Učar na Altaju

Visina vodopada je oko 200 metara i on se nalazi nedaleko od reke Čulišman. Ime mu u prevodu znači „nepristupačan“, „onaj koji leti“. Pojavio se pre dvesta godina – Altaj je pogodio zemljotres, a usred odrona na reci obrazovao se kaskadni vodopad. Za turiste su posete dozvoljene od 1970. godine, ali je postao turistička atrakcije tek 2001. godine. Vodopad osvaja srca posmatrača svojom veličanstvenom lepotom.

CC BY 2.0 / Obakeneko / Uchar WaterfallsVodopad Učar na Altaju
Plene svojom lepotom i moći: Pet najviših vodopada u Rusiji /foto/ - Sputnik Srbija
Vodopad Učar na Altaju

Veoma je teško prići mestu gde se vodopad nalazi, ali oni koji prevale taj put neće otići nezadovoljni.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala