Novogodišnji snovi: Japanci dočekali zoru sa pogledom uprtim u pravcu ruskih Kurila

© Sputnik / Andreй Šapran / Uđi u bazu fotografijaOstrvo Kunašin u Južnim Kurilima
Ostrvo Kunašin u Južnim Kurilima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvog dana nove godine nekoliko hiljada Japanaca dočekalo je zoru na najseveroistočnijoj tački zemlje – rtu Nosapu na ostrvu Hokaido, koji je ujedno i najbliža japanska tačka ruskim Kurilskim ostrvima. Čak i u novoj godini Japanci su okupirani mislima o vraćanju „severnih teritorija“, pišu japanski mediji.

Oko 2.300 Japanaca okupilo se na rtu Nosapu kod grada Nemuro kako bi posmatrali prvi izlazak sunca u Japanu u novoj godini. Kada je lepo vreme, sa tog mesta se odlično vidi veliko rusko ostrvo Kunašir i manja stenovita ostrva.

Na rtu je čak izgrađen i osmatrački toranj visine 96 metara koji se naziva „Autora tauer“. Sa njega stanovnici Japana, a „posebno japanski državni zvaničnici vole da osmatraju željene 'severne teritorije'“, pišu mediji i ističu da je pogled sa tornja prelep. Međutim, zbog pandemije virusa korona, on je trenutno zatvoren za posetioce.

Uprkos snažnom snegu koji je padao na rtu Nosapu i lošoj vidljivosti, kao i temperaturi od minus sedam stepeni, u 6.54 časova izjutra sunce je zasijalo i obradovalo okupljene koji su ćutke dočekivali zoru i zamišljali želje. Na hladnom vetru škljocali su fotoaparati usmereni prema hladnom moru koji deli Japan od Južnih kurilskih ostrva.

„Bilo bi dobro kada bi se obnovila mogućnost slobodnog bezviznog putovanja na naša 'severna ostrva', a još bolje bi bilo kad bi se ona vratila nama“, rekla je jedna od prisutnih Japanki, dok je druga istakla da je „osećaj čudan, jer se nalaze odmah pored svog doma – 'severnih teritorija', koje nisu naše“.

Mnogi Japanci su imali „praktičnije“ želje, vezane za nestanak pandemije virusa korona i vraćanje normalnom životu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala