Knežević: Milo Đukanović ne želi mirnu tranziciju vlasti

© Sputnik / Nebojša PopovićMilan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta
Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da je posle izbora, održanih 30. avgusta, bilo jasno da predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne želi mirnu tranziciju vlasti.

Knežević smatra da će Đukanović pokušati da na novom ideološkom konceptu, navodno odbrane nezavisnosti Crne Gore, podrije novoformiranu vlast i parlamentarnu većinu.

Prema njegovim rečima, sve što se desilo nakon 28. decembra je klasičan narativ ponašanja Mila Đukanovića koji će pokušati da vrši opstrukciju u narednom periodu.

Knežević je za RTS rekao da to nije samo krivica skupštinske većine, već i izvršne vlasti, tj. vlade koja je imala mogućnost da setom zakona o lustraciji, poreklu imovine, parlamentarnom nadzoru, o tužilaštvu, napravi institucionalni osnov kako bi se krenulo sa demontažom Đukanovićevog režima po dubini. 

„Državna izborna komisija nije želela da verifikuje mandat poslaniku URE i to je prvi put da DIK nije želela da verifikuje mandat. Nas očekuje veliki posao i izazovi ukoliko ne budemo spremni da se odupremo izazovima“, naglasio je Knežević.

On je rekao da u Crnoj Gori ima 40 sudija koji su stekli pravo da odu u penziju i više od 15 tužilaca koji su stekli pravo za penziju i, prema njegovom mišljenju, pokušavaju da opstruišu tranziciju.

Ističe da je neophodan set zakona iz oblasti pravosuđa kako bi se razrešila ozbiljna kriza u pravosuđu i „pokidali kraci kriminalnih hobotnica koje su povezane sa crnogorskim pravosuđem“.

„Verujem da je Đukanović dovoljno pametan da drugi put potpiše sporni Zakon o slobodi veroispovesti i na testu je i država i Đukanović“, kazao je Knežević.

Podsetimo, Milo Đukanović odbio je da potpiše više zakona, među kojima su i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, koje je usvojio crnogorski parlament krajem decembra, i ta akta je vratio na ponovno izjašnjavanje Skupštini.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala