Kina: Laž da je virus korona pobegao iz laboratorije

© AFP 2023 / HECTOR RETAMALPogled na laboratoriju P4 u Institutu za virologiju u kineskom Vuhanu
Pogled na laboratoriju P4 u Institutu za virologiju u kineskom Vuhanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave zamenika američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Metjua Potindžera da je virus korona SARS-CoV-2 pobegao iz laboratorije u Vuhanu predstavljaju nekvalitetne laži i glasine, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.
„Potindžer je visoki zvaničnik i, suprotno očekivanjima, i dalje ponavlja ove nekvalitetne laži i glasine. Zaista se nadam da će američka strana razjasniti da li je ovo Potindžerovo lično mišljenje ili zvanični stav američke administracije“, rekla je Hua na brifingu.

Ona je naglasila da su „takozvanu teoriju o veštačkom poreklu virusa ili bekstvu iz laboratorije“ opovrgli gotovo svi eminentni stručnjaci u ovoj oblasti, uključujući i američke.

„Ako Sjedinjene Američke Države daju takve izjave, onda tražimo da nam dostave dokaze“, istakla je ona.

Ranije je britanski list „Dejli mejl“ pisao da je Potindžer izjavio da je najverovatnija teorija prema kojoj je uzrok pandemije bekstvo virusa korona iz laboratorije u Kini. Prema njegovim rečima „sve je više dokaza da je laboratorija najverovatniji izvor virusa“.

Ranije je saopšteno da će međunarodna misija koju vodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otići u kineski Vuhan u prvoj nedelji januara kako bi istražila izvor virusa korona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala