Đukanović: Nisu se stekli uslovi za opoziv ambasadora

© Sputnik / Facebook/Sputnjik Srbija / snimak sa ekranaMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Milo Đukanović usprotivio se danas predlogu nove vlade i poručio da nema uslova za opoziv sedam ambasadora kako je to predloženo.

Prema Ustavu Crne Gore ambasadore i druge diplomatske predstavnike postavlja i opoziva predsednik države, a Đukanović kaže da ni najviši državni akt, kao ni zakon ne propisuje rokove u kojima predsednik postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava.

U predsedničkom saopštenju dostavljenom Tanjugu se navodi da je ne manje važno da predsednik države postavlja i opoziva ambasadore na predlog vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

On smatra da je predlog za opoziv sedam ambasadora Crne Gore „vrlo značajno pitanje, koje je neupitno iziskivalo primenu ove odredbe Zakona o spoljnim poslovima“.

Pozivajući se na dosadašnju praksu, Đukanović ukazuje da je poziv ambasadora, osim zbog okončanja mandata, izuzetno retka i podrazumevala je dostavljanje obrazloženog Predloga ministra spoljnih poslova Kadrovskoj komisiji vlade.

Đukanović ističe da bi za ovakvu odluku svaki ozbiljan državni organ dao obrazloženje.

Posebno, kaže, ako se uzme u obzir da se predlozi vlade za opoziv sedam ambasadora i kompletan materijal koji je dostavljen, u suštini, sastoje od jedne rečenice: „da se ambasador opozove sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore...“, uz uredno pobrojana imena.

Predsednik je zbog toga preporučio da se u realizaciji „neupitnih politika nove većine“ koriste korektna i u političkoj i demokratskoj praksi uobičajena obrazloženja.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala