Dejan Stojiljković: Menjam Ninovu za nagradu „Edgar Alan Po”

© Foto : BookmateDejan Stojiljković
Dejan Stojiljković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Širi spisak za Ninovu nagradu zamenio sam širim spiskom za nagradu „Edgar Alan Po”, što mi predstavlja veću satisfakciju. Prestižna je stvar samo naći se na tom spisku, jer su propozicije vrlo stroge, kaže pisac Dejan Stojiljković.

Priče Muharema Bazdulja, Gorana Skrobonje, Vuleta Žurića, Ota Oltvanjija, Vladimira Arsenijevića, Mirjane Đurđević, Vesne Goldsvorti, Miljenka Jergovića, Vladana Matijevića, Aleksandra Gatalice… objavljene na engleskom jeziku u antologiji „Belgrade Noir“ njujorškog izdavača „Akashic Books“ našla se na spisku dela koja će biti razmatrana za prestižnu nagradu „Edgar Alan Po“ u kategoriji „najbolja kratka priča“.

Nagradu „Edgar Alan Po“ ili popularno „Edgar“ dodeljuje udruženje „Mystery Writers of America“ iz Njujorka od 1946. godine u više kategorija, a nagrađuju se najbolja ostvarenja u kriminalističkom žanru koja su objavljena prethodne godine.

Nominacije u svim kategorijama biće objavljene 19. januara na rođendan Edgara Alana Poa, a imena dobitnika znaće se krajem aprila ili početkom maja.

Ni Ju Nesbe nije otišao dalje od nominacije

Na tom spisku je i pripovetka „Neonski bluz“ popularnog niškog pisca Dejana Stojiljkovića, koji u razgovoru za Sputnjik ne krije oduševljenje zbog ove vesti.

„Udruženje 'Mystery Writers of America' ima spisak izdavača koje smatra kredibilnim i među njima je i ‘Akashic Books. Nije nimalo lako naći se na spisku za nagradu ‘Edgar’, o čemu svedoči da jedan Ju Nesbe nije uspeo da dobaci dalje od nominacije. Nije to kao kod nas – Teofil Pančić sedne sa tri drugara i dodele nagradu za najbolji roman godine četvrtom drugaru”, kaže Stojiljković.

Autor romana „Konstantinovo raskršće”, „Duge noći i crne zastave”, „Znamenje anđela”, „Kainov ožiljak” (u četiri ruke, sa Vladimirom Kecmanovićem) i „Olujni bedem” priseća se da je još kao klinac čitao dela Edgara Alana Poa.

„Omiljena priča mi je bila 'Senka' koja se dešava u Rimskom carstvu i govori o slučaju kuge. Možda nešto najjezivije što sam čitao u životu i pisao sam esej u osnovnoj školi o tome. Po je vrlo značajan, ali su značajni i dosadašnji dobitnici nagrade koja nosi njegovo ime: Agata Kristi, Rejmond Čendler, Džon Le Kare, Stiven King, kao i Noa Hauli, kreator serije ‘Fargo’ koji je ovu nagradu dobio 2017. za roman ‘Before the Fall’’“, ističe Stojiljković.

© Foto : LagunaKnjiga „Neonski bluz" Dejana Stojiljkovića
Dejan Stojiljković: Menjam Ninovu za nagradu „Edgar Alan Po” - Sputnik Srbija
Knjiga „Neonski bluz" Dejana Stojiljkovića

Veća satisfakcija od NIN-a

Stojiljković, čiji roman „Konstantinovo raskršće“ bio u najužem izboru za Ninovu nagradu, kaže da ove godine nije poslao svoju knjigu na konkurs za to priznanje.

„Evo vidim da sad imaju najezdu skribomanije i da sa su na tom širem spisku prihvatili gomilu nekih romana. Mislim da sam jedan širi spisak zamenio drugim, da sam NIN-a zamenio Edgarom Alanom Poom i to mi je mnogo veća satisfakcija. Ostavljam im njihovu nagradu, a ja idem dalje“, ističe Stojiljković.

Dejan Stojiljković je do sada bio nominovan za međunarodne nagrade „IMPAK Dablin“ i „Balkanika“, a strip adaptacija romana „Konstantinovo raskršće“ našla se u godišnjem izboru najboljih svetskih stripova renomiranog teoretičara devete umetnosti Pola Graveta.

Antologija „Belgrade Noir“, čiji je urednik Milorad Ivanović, objavljena je 1. decembra 2020. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala