„Asanž je heroj, a ne zlikovac“: Reakcije svetske i ruske javnosti na presudu Britanaca

© Sputnik / Aleksandar MilačićPoruka na majici Emira Kusturice "Sloboda za Džulijana Asanža"
Poruka na majici Emira Kusturice Sloboda za Džulijana Asanža - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski i strani političari, kao i javne ličnosti oglasili su se povodom odluke suda u Londonu da osnivač sajta „Vikiliks“ Džulijan Asanž ne bude izručen američkim vlastima. Javnost pozdravlja odluku britanskog suda, dok iz Australije poručuju da je Asanž oduvek bio heroj, a ne zlikovac.

Asanžova vanbračna supruga Stela Moris izjavila je da je presuda „pobeda za Džulijana i pobeda pravde“, ali je istakla da pobeda nije potpuna dok se on ne vrati kući.

„Drago nam je što je sud priznao ozbiljnost i nehumanost onoga što ga može čekati u Sjedinjenim Američkim Državama“, izjavila je Morisova. Pritom je zabrinuta zbog odluke američke strane da ulože žalbu na presudu londonskog suda.

Šef Međunarodnog komiteta Saveta federacije Konstantin Kosačov je pozdravio odluku britanskog suda.

„Istina, pomalo je čudno obrazloženje sudije koja se pozvala samo na sklonost Asanža ka samoubistvu“, dodao je ruski senator.

Prema njegovom mišljenju, Velika Britanija je trebalo da objasni svoju odluku time što je nemoguće izručivati optužene zemljama u kojima se primenjuje smrtna kazna.

Kosačov smatra da će Vašington pokušati da ospori londonsku presudu i pomoću političkog pritiska.

Predsednik i član izvršnog komiteta ruske Asocijacije za međunarodno pravo, pravnik Anatolij Kapustin, sa svoje strane, smatra da američki sud neće žuriti kada je reč o ulaganju žalbe na odluku britanskog suda i da to može potrajati i godinu dana. Kako je rekao, postoji mnogo faktora koji utiču na brzinu donošenja odluke.

„Sa jedne strane, to nije državljanin Britanije, a sa druge - on je Australijanac. Tu deluje političko-psihološki momenat. Pored toga, u toku je veliki pokret protiv njegove ekstradicije među liberalnom inteligencijom“, rekao je Kapustin.

Pored toga, postupci za izručenje traju dugo, podseća pravnik.

„S obzirom na to da postoji mogućnost da se osoba brani pred Evropskim sudom za ljudska prava, mislim da će to trajati najmanje dve ili tri godine“, smatra Kapustin.

Bivši američki obaveštajac Edvard Snouden podržao je odluku londonskog suda.

„Neka se sve završi na ovome“, napisao je Snouden na Tviteru.

​Oglasio se i bivši reporter „Gardijana“ Glen Grinvald koji smatra da je britanski sud podržao većinu tačaka optužnice protiv Asanža, ali da ga nije isporučio Americi samo zbog rizika da ne izvrši samoubistvo.

„To nije pobeda slobode medija. Upravo suprotno – sudija je jasno stavila do znanja da postoje osnove za krivično gonjenje Asanža zbog publikacije iz 2010.“, napisao je novinar na Tviteru.

​Poslanik australijskog parlamenta Endrju Vilki rekao je da je odluka suda sjajna i pozvao je SAD da isključi mogućnost podnošenja žalbe, a britanskog premijera da oslobodi Asanža.

„Premijer Australije treba da mu dozvoli da se vrati kući kao slobodan čovek. Asanž je oduvek bio heroj, a ne zlikovac“, napisao je on na Tviteru.

​I organizacija „Amnesti internešnal“ podržala je odluku suda da ne izruči Asanža Americi.

Predsednik Meksika Andred Manuel Lopez Obrador izjavio je da će zemlja pružiti Asanžu politički azil.

„Naložiću ministru spoljnih poslova da pripremi odgovarajuću dokumentaciju kako bi zatražili od Velike Britanije priliku da oslobodi gospodina Asanža“, rekao je predsednik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala