Skandal u Ukrajini: Vandali oskrnavili grob sovjetskog obaveštajca /video/

© Sputnik / Dmitrij Kozlov / Uđi u bazu fotografijaNikolaj Kuznjecov
Nikolaj Kuznjecov - Sputnik Srbija
Pratite nas
U ukrajinskom Lavovu na Brdu slave nepoznati vandali iskopali su grob uralskog obaveštajca, heroja Sovjetskog Saveza Nikolaja Kuznjecova, prenosi televizija „Zvezda“.
Sumnja se da su se vandali pripremali da miniraju grob ili da pokušaju da ukradu ostatke obaveštajca.

Sada je rupa zatrpana zemljom, a na mestu incidenta rade pripadnici ukrajinskih bezbednosnih struktura. Iza spomen-ploče iskopana je rupa, a kako niko ne bi primetio – pokrivena je daskom. Policija pokušava da rasvetli s kojim ciljem je to učinjeno.

Inače, ovo nije prvi napad na njegov grob. Ranije su ga vandali više puta skrnavili. U martu 2019. godine je na mestu gde je Kuznjecov sahranjen ukraden bronzani bareljef.

Rodbina sovjetskog obaveštajca odavno pokušava da dobije pravo da premesti njegove ostatke u Jekaterinburg, ali ukrajinske vlasti to sprečavaju.

Obaveštajca, koji je u Drugom svetskom ratu ubio 11 nemačkih generala, u Ukrajini jedni smatraju herojem i narodnim osvetnikom, a drugi – zločincem.

Nikolaj Kuznjecov je bio čovek čovek sa posebnom sudbinom. Prvi admiral flote u istoriji SSSR. Dva puta je bio lišen svog vojnog zvanja. U istoriju Velikog otadžbinskog rata Kuznjecov je ušao kao glavnokomandujući koji je pokvario planove fašista koji su želeli da poraze Sovjetsku flotu i postao je pravi „admiral pobede“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala