Ruski mirovnjaci razminirali više od 400 hektara teritorije Karabaha /video/

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaOklopno vozilo ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu
Oklopno vozilo ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stručnjaci Međunarodnog centra za uklanjanje mina Ministarstva odbrane Rusije otkrili su i neutralisali više od 16 hiljada eksplozivnih naprava na više od 400 hektara teritorije u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo.

„Za vreme operacija, inžinjerijske jedinice ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu očistile su više od 400 hektara terena, oko 151 kilometar puteva, 617 zgrada, uključujući 22 društveno značajna objekta. Pronađeno je i neutralisano više od 16 hiljada eksplozivnih predmeta“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministarstvo je naglasilo da mirovnjaci koriste savremene robotske sisteme „Uran 6“, koji omogućavaju da se održi visoka stopa razminiranja na planinskom terenu i u pogoršanim vremenskim uslovima.

Otkriveni predmeti i neeksplodirana municija uklanjaju se i uništavaju na specijalno opremljenom poligonu, a oni koji ne mogu da se evakuišu uništavaju se na licu mesta uz sve potrebne mere bezbednosti.

Krajem septembra u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva, koja su predstavljala nastavak dugogodišnjeg sukoba i dovele do žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala