Prva nedelja u godini u znaku protesta: Minsk na nogama 148. dan /video/

© Sputnik / Viktor TolochkoDemonstracije u Minsku
Demonstracije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prve nedelje nove godine oponenti beloruske vlasti još pre zore su počeli da izlaze na akcije protesta u različitim područjima Minska. Opozicija ih nije najavila, kao što to inače čini.

Ljudi su na 148. dan protesta izašli u šetnje sa belo-crveno-belim zastavama. Prema navodima beloruskog portala „Onlajner“, manji marševi odvijaju se u mikrorejonima Uručje i Suharevo. Učesnici akcije uzvikuju: „Živela Belorusija“ i „Verujemo! Možemo! Pobedićemo!“

Na video snimcima koji su objavljeni na Telegram-kanalima je prikazano da se protesti odvijaju na na više ulica Minska.

Solidarnost sa novinarima izražavaju učesnici akcije u znak podrške novinarima koji su izloženi represiji. Ta akcija se odvija u blizini Fakulteta novinarstva Beloruskog državnog univerziteta.

Istovremeno, u Uručju su i pristalice vlasti sa crveno-zelenim zastavama formirale lanac duž avenije Nezavisnosti.

Stanovnici Minska, koji žive u rejonu metro stanice Sportivnaja, izašli su još pre zore i šetali okolnim dvorištima i ulicama.

Za sada nema saopštenja o uhapšenima, ali je centar za zaštitu ljudskih prava „Vesna“, koji nije registrovan u zemlji, saopštio na svom sajtu da je u prvim danima nove godine privedeno najmanje 10 osoba na pojedinim akcijama.

Istovremeno, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova republike Olga Čemodanova rekla je da je situacija u Belorusiji mirna u nedelju i da snage bezbednosti prate situaciju sa neodobrenim masovnim akcijama.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala