Potrebna izrada oko 2.000 delova: Ruski časovničari popravljaju sat Notr Dama /video/

© AP Photo / Thibault CamusNotr Dam
Notr Dam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stručnjaci preduzeća za proizvodnju satova „Raketa“, koje se nalazi u Sankt Peterburgu, popravljaju sat Notr Dama oštećen u velikom požaru.
Prema navodima preduzeća, obim posla koji bi trebalo da obave peterburški majstori je prilično veliki – časovničarima predstoji izrada oko dve hiljade delova.

„Mislili smo da kod nas u kompaniji proizvedemo zupčanike za mehanizam“, rekao je inženjer-konstruktor preduzeća Vitalij Komarov.

On je istakao da je „Raketa“ već napravila signalni uređaj koji će prikazivati vreme na velikom satu na fasadi Notr Dama.

Ranije je preduzeće saopštilo da u Francuskoj trenutno nema tehnologije za pokretanje monumentalnog časovnika, dok peterburško preduzeće ima iskustvo u tome.

Podsetimo, u aprilu 2019. godine ceo svet je sa užasom pratio kako vatra guta simbol Francuske. Požar je uništio krov crkve, u potpunosti je uništen toranj. Ispod njega se nalazio satni mehanizam sa brojčanicima.

Kada je počela obnova crkve, otkriveno je da projekat restauracije nije uključivao satni mehanizam. I tada su se angažovali francuski časovničari koji su osnovali međunarodnu asocijaciju. Pošto istorijski dokumenti i crteži nisu sačuvani, mehanizam će se obnavljati po ugledu na sat sa pariske katedrale Sent Triniti – katoličke crkve posvećene Svetoj Trojici.

„Takvi satovi praktično više ne postoje u svetu. To je vrlo komplikovano za majstore restauratore. Poznato je da Rusi veoma cene svoju istoriju i potpuno je normalno da se oni brinu za svetsko nasleđe“, rekao je predsednik asocijacije časovničara Žan-Batist Vio u intervjuu televiziji "Zvezda".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala