Poslanik Bundestaga: Odustajanje od „Severnog toka 2“ je samoubistvo

CC BY-SA 2.0 / Wolfgang Schwichtenberg /Flickr / Brod "Fortuna" za polaganje cevi za izgradnju gasovoda "Severni tok 2"
Brod Fortuna za polaganje cevi za izgradnju gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Bundestaga Valdemar Gert izjavio je za televiziju „360“ da bi moguće odustajanje od ruskog projekta „Severni tok 2“ u uslovima postepenog zatvaranja nuklearnih elektrana u Nemačkoj predstavljalo samoubistvo i apsurd.
„Odustajanje od ‘Severnog toka 2’ je jednostavno samoubistvo. Ogroman nedostatak energije. ‘Severni tok 2’ neće pokriti nemačke energetske potrebe. Možete li da zamislite da ga još i ne pokrenemo?“, rekao je Gert.

Osim toga, poslanik je pretpostavio da ozbiljan problem za Nemačku takođe predstavlja i odustajanje od nuklearne energije. Prema rečima parlamentarca, odluka o zatvaranju nuklearke doneta je „usled zelene histerije“.

Projekat će uspeti

Ranije je Gert u izjavi za Sputnjik izrazio uverenje da će cevovod biti izgrađen bez obzira na reakciju starih ili novih američkih vlasti.

„Kakva god bila situacija u Americi, jedno ih sve ujedinjuje – to je ogromna nespremnost da se uspostave odnosi Rusije i Nemačke, da budu konstruktivni i poslovni. ‘Severni tok 2’ će biti izgrađen bez obzira na to kako se ponaša nova ili stara administracija“, rekao je Gert.

On smatra da zbog situacije na energetskom tržištu vlada Nemačke sada „nema drugog izbora“ ngo da podrži ruski projekat.

Putokaz sa logom kompanije Nord strim 2 koja rukovodi izgradnjom gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Merkelova: Stav Nemačke prema projektu „Severni tok 2“ ostaje nepromenjen

Osim toga, Gert je naveo da će pitanje završetka izgradnje predstavljati „ozbiljan test“ suvereniteta odluka Berlina.

Gasovod „Severni tok 2“ 

„Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji će se isporučivati od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Nemačka vlada smatra da je „Severni tok 2“ ekonomski projekat koji treba završiti do kraja, dok SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Američki Senat odobrio je nacrt vojnog budžeta za 2021. finansijsku godinu koji, između ostalog, predviđa i sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala