Čarobna kula, jaruga i crni mačor: Pet misterioznih mesta u Moskvi /foto/

© Sputnik / Alexey Maishev / Uđi u bazu fotografijaNovogodnie ukrašeniя na Tverskoй ulice v Moskve
Novogodnie ukrašeniя na Tverskoй ulice v Moskve - Sputnik Srbija
Pratite nas
U bilo kom gradu i selu postoje mesta na kojima se dešavaju mistične i neobjašnjive stvari. Neki događaji su toliko neobični da se uspomena na njih čuva dugi niz godina, čak i ako se nikada više nisu ponovili. Moskva takođe ima svoja misteriozna mesta sa zanimljivim legendama.

Ostankino

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaToranj Ostankino, Moskva
Čarobna kula, jaruga i crni mačor: Pet misterioznih mesta u Moskvi /foto/ - Sputnik Srbija
Toranj Ostankino, Moskva

Na mestu gde se danas nalazi toranj Ostankino, nekada je bilo selo. Niko ne zna kako se i gde u tom selu pojavila grbava starica sa štapom. Prvi put ju je 1558. godine video plemić Aleksej Sotin, vlasnik ovih mesta, kada je krenuo da ore zemlju. Odjednom se pred njim pojavila starica sa štapom i upozorila ga da ne ore tu, jer bi se mogle desiti neprijatnosti. Nije je poslušao i izgubio je glavu. Tri dana nakon susreta sa staricom, car Ivan Grozni je pogubio Sotina.

Od tog događaja starica sa štapom se pojavljivala narednih godina uvek pre nekog lošeg događaja. Njena poslednja „poseta“ bila je pre požara na televizijskoj kuli Ostankino.

Glasovita jaruga

© Foto : Public domain/Khakhalin Kamenje u Glasovitoj jaruzi, Kolomensko, Rusija
Čarobna kula, jaruga i crni mačor: Pet misterioznih mesta u Moskvi /foto/ - Sputnik Srbija
Kamenje u Glasovitoj jaruzi, Kolomensko, Rusija

Na teritoriji parka Kolomensko postoji jaruga dugačka više od jednog kilometra, koja se naziva Glasovita jaruga. Legenda kaže da je nastala nakon što je sveti Georgije Pobednik ovde jahao na konju jureći zmiju. Tamo gde je zakoračio njegov konj, odatle do danas se pojavljuju izvori koji ni zimi ne smrzavaju. Opasno je biti u njihovoj blizini, jer mogu da vas prebace u neko drugo vreme.

Postoji legenda da su ljudi upali u jarugu i nestali, a zatim se nakon nekoliko godina vratili kući. U jaruzi postoje dva kamena, jedan je muški, drugi ženski. Kažu da poseduju mističnu moć lečenja.

Čarobnjakova kula

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaUlica Sretenka u Moskvi (XVII v.)
Čarobna kula, jaruga i crni mačor: Pet misterioznih mesta u Moskvi /foto/ - Sputnik Srbija
Ulica Sretenka u Moskvi (XVII v.)

Na kraju Sretenske ulice nekada je bila karaula, sagrađena je u 16. veku za vreme Petra I. U njoj je živeo monah, koji se zvao Jakov Brjus. Pričalo se da je vrač. Pravio je eksperimente, postavljao ih u topljeno zlato, pratio nebeska tela. Sva svoja istraživanja je zapisivao u knjigu. Govorilo se da ima neprocenjivo bogatstvo, koje je skrivao zajedno sa zapisima knjige u kuli pre svoje smrti.

Posle revolucije karaula je srušena do temelja, ali nije pronađeno ni blago ni Brjusova knjiga. Na ulicama Sretenke počeo je da se pojavljuje starac. Mnogi veruju da je ovo duh vrača, koji čeka da mu kula bude obnovljena.

Prošetajte do raskrsnice sa uličicom Dajev. Velika mrlja koja raste ponekad se pojavi na jednoj od kuća, a zatim sklizne sa zida i poput senke krene niz uličicu. Stanovnici tog dela grada tvrde de je bolje propustiti senku, nego joj stati na put.

Crni mačor Muzeja revolucije

Svetski poznata „ličnost“ Crne mačke uvrštena je u „Svetsku enciklopediju duhova“. Možete ga videti uglavnom u ponoć, retko po danu. Ogromna mačka se pojavljuje pravo sa zida Muzeja revolucije, ponekad iz Gradske skupštine i povlači se kroz kapiju.

Primetivši duh mačke ne prelazite joj put. U slučaju da to učinite, onda očekujte nevolje. Direktor muzeja tvrdi da je duh velike mačke video na putu ka kući sa posla. Sledećeg jutra, kada je došao u muzej, video je nered u jednoj od soba, gde je bilo mnogo razbacanih fotografija i statua.

Kuća Berija

U kući broj 28 na Maloj Nikitskoj ulici od 1938. godine do 1953 godine živeo je Lavrentije Berij. Kada su ga optužili da je izdao domovinu, streljali su ga kao mnoge druge.

Kuća je data ambasadi Tunisa 1990. godine. Zaposleni su pronašli mučilište u podrumu kuće. Noću nedaleko od kuće, u kojoj je živeo Berija, može se čuti buka automobila, lupanje vrata i koraci na stepeništu, mada ništa od ovoga se ne može videti - ni automobil ni ljudi.

U Moskvi ima mnogo neobičnih delova grada. Mistične legende glavnog grada često potvrđuju i očevici. Ako želite da postanete jedan od njih Moskva će vam otvoriti vrata u svet njenih tajanstvenih kutaka.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala