Objavljeni zvanični rezultati izbora u Mostaru – pobedio HDZ, Srbi osvojili mandat

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaOpšti izbori u Bosni i Hercegovini
Opšti izbori u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je, dve nedelje nakon održanih lokalnih izbora Mostara, utvrdila zvanične rezultate po kojima je HDZ BiH pobednik sa 13 osvojenih većničkih mandata, sledi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA sa 12 odbornika, a srpska lista „Ostajte ovde“ osvojila je jedan mandat.

Odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih 20. decembra Komisija je donela sa šest glasova, dok je jedan član glasao protiv zbog sumnji u nepravilnosti na izborima.

U novom sazivu Gradskog veća koje broji 35 odbornika biće 13 članova iz HDZ-a BiH, 12 ih dolazi iz redova bošnjačke koalicije koju predvodi SDA, a šest mandata imaće Bh. blok koji čine SDP BiH i Naša stranka, prenosi Hina.

Tri odbornika u Gradskom veću biće iz redova Hrvatske republikanske stranke.

Mostarski odbornici biraju se s jedinstvene gradske liste i sa lista šest gradskih područja.

Gradonačelnik se bira posredno iz redova izabranih odbornika.

Ako u prva dva kruga nijedan kandidat ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u trećem krugu mostarski gradonačelnik koji će naslediti Ljubu Bešlića (HDZ BiH) biraće se običnom većinom.

Od sutra kreću rokovi za podnošenje zahteva za eventualno osporavanje izbornih rezultata i ponovno brojanje glasačkih listića, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala