Norveška kompanija potvrdila odustajanje od sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Norveška kompanija „Det Norske Veritas – Germanišer Lojd“ ne može da sertifikuje gasovod „Severni tok 2“ zbog američkih sankcija, navodi se u saopštenju kompanije u koju je Sputnjik imao uvid.

„Američke vlasti donele su zakone u skladu sa evropskim Zakonom o zaštiti energetske sigurnosti. On nameće sankcije kompanijama koje pružaju usluge provere, inspekcije ili sertifikacije za cevovodni sistem ‘Severni tok 2’... Kompanija će zaustaviti sve radove na proveri sistema gasovoda ‘Severni tok 2’ u skladu sa sankcijama i dok su sankcije na snazi“, precizira se u saopštenju kompanije.

Projekat gasovoda „Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji će se isporučivati od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Sjedinjene Američke Države promovišu svoj prirodni tečni gas na evropsko tržište i pokušavaju da spreče završetak ruskog projekta. U oktobru su SAD proširile restriktivne mere protiv „Severnog toka 2“ proširivanjem na projekat dejstvo paketa o zaštiti evropske energetske bezbednosti.

U decembru 2020. godine izgradnja gasovoda je nastavljena i sada će, prema procenama stručnjaka, završetak izgradnje „Severnog toka 2“ trajati nekoliko meseci.

Odredbe američkog vojnog budžeta, koji uključuje i sankcije gasovodima „Severni tok 2“ i „Turski tok“ stupile su na snagu 1. januara.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala