Neće biti obavezne vakcinacije, ali ko se ne vakciniše imaće probleme

© AP Photo / Visar KryeziuSebastijan Kurc
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da u Austriji neće biti uvedena obaveza vakcinisanja protiv virusa korona, ali i ukazao da bi osobe koje se ne vakcinišu mogle da naiđu na probleme.

„Ostaje lična odluka svakog pojedinca da li će se vakcinisati. Vlada neće uvesti obavezu vakcinisanja”, naglasio je Kurc, navodeći da, međutim, može biti da avio-kompanije ili organizatori manifestacija uvedu takva pravila.

„Mnoge države u pojedinim delovima sveta i sada pre ulaska zahtevaju dokaz o vakcinama, na primer protiv hepatitisa, malarije ili tifusa. To bi u budućnosti moglo biti slično i za korona virus“, objasnio je on u izjavi bečkom dnevniku „Kronen cajtung“.

Kurc je najavio da će se, što je pre moguće, vakcinisati.

Već ranije je Kurc, na pitanja zašto se nije vakcinisao na samom početku, poručio da on, kao i ostali članovi vlade, ne žele povlašćeni status, jer su prioritet rizične grupe.

Kada je reč o povratku normalnosti, austrijski kancelar je ponovio da ne očekuje da će do toga doći veoma brzo.

„Naredni meseci biće, zbog niskih temperatura, lošeg imuno-sistema veoma izazovni. Treći talas već sada teško pogađa mnoge zemlje, kao što su Češka ili Holandija. To su sve signali da do tog razvoja može doći I kod nas. Još će potrajati dok relevantne grupe budu vakcinisane”, naglasio je Kurc.

Rekao je da poboljšanje situacije očekuje vakcinacijom i rastom dnevnih temperatura, tačnije na leto.

Na pitanje da li bi moglo doći do četvrtog zaključavanja, na primer, u martu, Kurc je odgovorio da to niko ne može da isključi, jer je cilj da se spreči trijaža na intenzivnoj nezi, preneo je Tanjug.

Rekao je da ga zabrinjavaju i faktori na koje niko nema uticaja, a to su na primer mutacije, kakvih sada ima u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala