Ledolomci i ove godine prioritet za razvoj ruske mornarice

© Sputnik / M. Načinkin / Uđi u bazu fotografijaAtomski ledolomac "Arktika" vodi karavan brodova kroz led na Karskom moru u Severnom ledenom okeanu
Atomski ledolomac Arktika vodi karavan brodova kroz led na Karskom moru u Severnom ledenom okeanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska mornarica nastaviće 2021. godine da u svoje redove prima ledolomce i brodove ledene klase u okviru razvoja istraživanja arktičke zone, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Uzimajući u obzir aktivan razvoj arktičke zone, osiguravanja bezbednosti funkcionisanja Severnog morskog puta i domaćih hidrografskih istraživanja na Arktiku, najvažniji segment programa vojne brodogradnje, koji uključuje opremanje ruske mornarice ledolomcima i brodovima za podršku ledene klase, biće među prioritetima razvoja u 2021. i u bliskoj budućnosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Štand Državne korporacije za nuklearnu energiju „Rosatom“ na međunarodnom arktičkom forumu „Arktik – teritorija dijaloga u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Rusija se punom parom sprema za osvajanje Arktika: Stižu tri najmoćnija na svetu ledolomca

Kako se precizira, iskustvo prvih godina rada najnovijeg ledolomca „Ilja Muromec“ u Severnoj floti dokazalo je efikasnost karakteristika utvrđenih prilikom prokektovanja ledolomca. U septembru-oktobru 2020. ledolomac je uspešno izvršio postavljene zadatke praktično na celoj dužini Severnog morskog puta. Višenamensko logističko plovilo ledene klase „Elbrus“ takođe je pokazalo svoju sposobnost da rešava pitanja integrisane podrške arktičke grupe.

Ministarstvo podseća da je u brodogradilištu „Admiraliteta“  trenutno u toku izgradnja univerzalnog patrolnog broda arktičke zone „Ivan Papanjin“, a ledolomac projekta 21180M „Jevpatij Kolovrat“ ući će u sastav mornarice 2022. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala