Kako je Kina legendarnom Džordanu nanela „emotivnu štetu“

© AFP 2023 / Isaac BrekkenMajkl Džordan na terenu za golf sa tompusom u ustima
Majkl Džordan na terenu za golf sa tompusom u ustima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Majkl Džordan, jedan od najboljih košarkaša svih vremena, i dalje nema puna prava na svoje ime u Kini, ali je korak bliže tome.

Džordan je tužio kinesku kompaniju „Ćiaodan sport“ zbog toga što je njegovo ime prevedeno na kineski koristila u svojoj zemlji.

Njegov pravni tim je insistirao na tome da je pomenuta kompanija svesno pokušavala da obmane svoje kupce koristeći Džordanovo ime i brend.

Sud u Šangaju je nedavno presudio u korist košarkaške legende, koja je od svega toga dobila tek 46.000 dolara za „pretrpljenu emotivnu štetu“ i 7.600 dolara za pravne troškove.

Iako iznosi kao takvi nisu mali, sigurno je da ih Njegovo leteće visočanstvo, kako pojedini ljubitelji košarke nazivaju Džordana, neće smatrati zadovoljavajućim, pogotovo zato što, prema Forbsu, vredi 1,6 milijardi dolara.

Ipak, pored finansijske naknade, pomenuta kompanija će morati da prestane da koristi ime „Ćiaodan“ – bukvalno Džordanovo ime napisano na kineskom.

​Takođe će morati da se javno izvini potrošačima i da u saopštenju jasno kaže da ni na koji način nije povezana sa slavnim košarkašem.

„Ćiaodanov“ logo čini silueta košarkaša koji je u skoku, što je jako slično, maltene identično logou koji Džordan (odnosno „Najki“ kao vlasnik) koristi u istoimenom brendu.

Potez - Sputnik Srbija
Igra stara 1.500 godina doživela je novu mladost i preuzela internet

„Ćiaodan sport“ je osnovan 2000. godine i ima skoro 6.000 prodavnica širom Kine. Više od 200 napravljenih proizvoda usko je povezano sa Džordanom, uključujući i 12 zahteva za zaštitni znak podnesenih tokom prošle godine.

Majkl Džordan je protiv ove kompanije od 2012. godine podneo čak 80 tužbi, a tek sada uspeva da vidi prve krupnije korake u borbi protiv kineskih plagijatora.

Prvu manju pobedu Amerikanac je odneo 2016. godine, a prilikom jednog suđena je tužena strana izjavila da je „Džordan“ samo jedno obično ime koje je veoma često na zapadu.

Kineska kompanija se „zakopala“ jer je koristila i Džordanov broj 23, ali i imena njegove dece prilikom marketinških kampanja.

Iako je Džordan odneo bitnu pobedu krajem 2020. godine, te „Ćiaodan“ više neće moći da bez dozvole koristi njegovo ime, legendarni košarkaš ipak neće ostvariti potpuna prava na svoj lik i delo u Kini.

U Kini postoji zakon prema kojem se žalbe na trejdmarkove, odnosno zaštitne znakove, mogu podneti u roku od pet godina, a mnoge „Ćiaodanove“ stvari su dobile to odobrenje pre više od pomenutog perioda.

Majkl Džordan se nije oglasio o celoj situaciji.

Šampionska matematika Duška Vujoševića /video/

Bivši direktor Zvezde za Sputnjik o strancima u srpskim klubovima, Radonjiću, novom Kukoču

Partizan dobio novogodišnji poklon u Splitu – starog Ognjena Jaramaza! /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala