Hrvatski režiser najavio da će svojim studentima predavati na "čistom srpskom"

© Sputnik / Marijana KolakovićĆirilična slova
Ćirilična slova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski režiser Ognjen Sviličić najavio je da će svojim studentima na Akademiji dramskih umetnosti od sada predavati na "čistom srpskom" jeziku.

Kako kaže, to je njegova posveta Mili Novakoviću, nekadašnjem nastavniku iz Darde, koji je dobio otkaz nakon što je prosvetna inspekcija ocenila da nije kompetentan za predavača jer predaje na srpskom, a ne hrvatskom jeziku.

"Na ADU imam sedmoro studenata, kojima ću od sledećeg semestra predavati na srpskom jeziku. Ako me neće razumeti, postoje rečnici i Gugl prevodilac, i sigurno će se snaći", kazao je Sviličić, a zatim, konkretnije pojasnio što je doprinelo njegovoj akciji.

"Jako me iziritiralo to da je neko prijavljen, a potom i dobio otkaz jer je rekao tavanica, a ne, strop. Ako je to najveći problem u Hrvatskoj, onda Hrvatska ima problem. Odlučio sam govoriti srpski na predavanjima jer smatram kako svako ima pravo koristiti jezik koji želi. Gledajte to kao eksperiment kako bismo ustanovili razumemo li se kada govorim na hrvatskom ili srpskom", prenosi Jutarnji list.

O svojoj nameri još uvek nije obavestio kolege na Akademiji.

Sviličić je filmski redatelj i scenarista, poznat po filmovima "Oprosti za kung fu", "Armin" i "Takva su pravila". Njegovi filmovi prikazivani su na festivalima poput Berlina i Venecije, i za njih je dobio više inostranih i domaćih nagrada

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala