Bila je spremna za penziju, a onda je dobila rak – i to je promenilo sve

© AP Photo / Jason DeCrowKarla Suares Navaro, španska teniserka
Karla Suares Navaro, španska teniserka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španska teniserka Karla Suares Navaro pokušava da dobije bitku mnogo veću od sportske – bitku protiv raka.

Suares Navaro je tokom prošle godine otkrila da boluje od Hodžkinove bolesti, odnosno malignog oboljenja limfocitnog tkiva.

Nekadašnja Top 10 teniserka je u septembru prošle godine rekla da je pred njom šest meseci hemioterapije, koji su sada uveliko počeli.

Ona je prethodno, krajem 2019. godine, rekla da će 2020. biti poslednja za nju, a tada se nije nadala tome šta će je zadesiti.

„Strpljenje i vera u sebe su me vodili tokom cele karijere. Ovo nije moj najlakši rival. Moraću da dam sve od sebe. Dobro sam i smireno, barem trenutno. Spremna sam da uradim šta god je potrebno“, rekla je jednom prilikom Suares Navaro.

Suares Navaro je u februaru 2016. godine imala renking karijere kada se popela na šesto mesto VTA rang liste, a ukupno je osvojila dve titule.

Igrala je za žene nekarakteristični jednoručni bekhend i čak sedam puta dolazila do Grend slem četvrtfinala.

​„Bila sam šokirana kada sam saznala. Nikada ne očekujete da će se tako nešto desiti nekome vama bliskom, nekome toliko mladom... Dosta smo pričale i objasnila mi je šta raditi, a šta ne“, rekla je o 32-godišnjoj Karli njena prijateljica i saigrač iz reprezentacije, Garbinje Mugurusa.

Novak Đoković - Sputnik Srbija
Novak Đoković u moru titula, milionskih donacija i kontroverzi

Karla je planirala da karijeru završi na kraju 2020. godine, koji je sada već prošao, ali izgleda da ju je rak motivisao da se vrati profesionalnom igranju tenisa kada se oporavi.

Početkom decembra je na društvenim mrežama podelila video-snimak na kojem na terenu u Barseloni trenira sa Italijankom Sarom Erani.

„Nedavno sam počela sa terapijom. Pratim upute lekara i optimistična sam“, navela je tada.

​Od Hodžkinove bolesti može da se umre, ali je oporavak i više nego moguć. Prema istraživanju nadležne ustanove u Sjedinjenim Američkim Državama, tokom 2020. je u toj zemlji od ove bolesti obolelo 8.480 ljudi, dok je njih 970 preminulo.

Nedugo nakon što je saopštila javnosti da se bori protiv raka, Karli je pristigla salva poruka podrške, ujedno i od najboljih tenisera sveta.

„Karla, ti si ogroman borac i nemam trunku sumnje da ćeš ovo prebroditi“, naveo je Novak Đoković.

Karla Suares Navaro je kroz karijeru nakupila 515 pobeda. Potrebna joj je samo još jedna, ona najveća.

Španac sparing partner Đokoviću: U grupi sam sa Imasom i Novakovim bratom

Novakov kamp ─ za budućnost Srbije

Ruska „velika trojka“ – pretnja Đokoviću, Federeru i Nadalu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala