Volstrit od početka pandemije dobio 56 novih milijardera

CC0 / Pixabay / Volstrit
Volstrit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je novi virus korona mnogim Amerikancima uništio živote, ušteđevinu i mala preduzeća, godina u finansijom smislu nije bila loša za sve. Volstrit je, naime, od početka pandemije dobio desetine novih milijardera.

U periodu između sredine marta i 22. decembra SAD su dobile 56 novih milijardera, ukupno 659, a njihovo bogatstvo se od početka pandemije uvećalo za preko trilion dolara, pokazuje decembarski izveštaj koji su zajedno izradili Institut za političke studije i organizacija „Amerikanci za poresku pravičnost“.

Izveštaj izrađen na osnovu podataka koje je prikupio „Forbs“ pokazuje da milijarderi poseduju bogatstvo od oko četiri triliona dolara, što je otprilike dva puta više od svega onoga što poseduje 165 miliona najsiromašnijih Amerikanaca. 

Među novim milijarderima nalaze se poznata imena kao što su: Džef Bezos, Ilon Mask, Bil Gejts, Kanje Vest i Tajler Peri. Oni su, međutim, izuzeci, a većina novih milijardera su ljudi iza čijeg bogatstva stoji poslovanje na berzi, navodi „En-Bi-Si njuz“.

Dolari i virus korona - Sputnik Srbija
Hoće li bogati morati da plate „korona porez“?

Među njima je i bivša supruga Džefa Bezosa Skot Mekenzi, čije se bogatstvo iz dana u dan uvećava upravo zahvaljujući berzi.

Ključni pokretač uvećavanja njihovog bogatstva bio je neviđeni odgovor monetarne politike na stabilizaciju finansijskih tržišta u ranim danima pandemije, koji je podstakao rast na berzi. Kada se Volstrit našao na ivici panike u martu, Federalne rezerve su se umešale obećavajući niske stope i održavanje likvidnosti.

Kombinacija „lakog novca“ i nagle promene ekonomske aktivnosti, koja je favorizovala digitalnu trgovinu, komunikacije, edukaciju i poslovanje, dala je neočekivani vetar u leđa tehnološkim firmama — startapima i velikim kompanijama.

Ovo je zapanjujući pokazatelj toga kako je pandemija iskrivila velike delove realne ekonomije i povećala upornu ekonomsku nejednakost u SAD, koja se i dalje temelji na rasnoj i etničkoj osnovi, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala