Upoznali ste se preko aplikacije: Naučnici otkrivaju da li vaša veza može da opstane

CC0 / Pixabay / Tinder
Tinder - Sputnik Srbija
Pratite nas
Suprotno upozorenjima po kojima aplikacije za povezivanje parova podstiču površne i kratkotrajne veze lišene istinske romantike i ljubavi, švajcarska studija pokazala je kako je mnogo veća verovatnoća da će aplikacija korisnike da podstakne na ostvarenje dugotrajne veze.

Mobilne aplikacije su na revolucionaran način uticale na takozvane „dejtove“ i susrete parova širom sveta pa su vrlo brzo postale glavni mehanizam sklapanja veza u brojnim državama.

Za razliku od tradicionalnih internetskih stranica za upoznavanje, na kojima se traže vrlo detaljni profili korisnika, aplikacije za pametne telefone poput Tindera i Grindra uglavnom se baziraju ocenama fotografija.

Neki naučnici su izrazili bojazan da bi takav način upoznavanja mogao negativno da utiče na način na koji komuniciramo, zaljubljujemo se i stvaramo trajnu vezu.

Ali, studija sprovedena na Univerzitetu u Ženevi (UNIG), čiji su rezultati objavljeni u časopisu Plos uan, ukazuje na to da su parovi koji su se "sreli" preko aplikacija pokazali snažniju nameru za zajedničkim životom od parova koji su se sastali na tradicionalni način.

„Mnogi smatraju da 'susreti' preko aplikacija negativno utiču na kvalitet odnosa jer ljude lišavaju potrebe za kvalitetnom ili dugoročnom vezom“, kaže autorka studije Đina Potarca, naučnica na Institutu za demografiju i socioekonomiju i dodaje da za „takav zaključak dosad nema dokaza“.

Potarca je u svrhu istraživanja iskoristila istraživanje švajcarskog Državnog zavoda za statistiku iz 2018. godine, analiziravši odgovore više od 3.000 ljudi koji su bili u vezi, a svog su partnera upoznali u prošlih deset godina.

Njezina analiza je pokazala da su parovi koji su se upoznali preko aplikacije bili više motivisani za zajednički život od ostalih.

„Svrha studije nije bila da se ustanovi da li je krajnja namera parova dugoročan ili kratkoročan zajednički život“, rekla je, dodavši da su neki parovi zajednički život videli kao svojevrsno „probno razdoblje pre venčanja“, preneo je Jutarnji list.

Njena studija je pokazala i da su parovi koji su se 'spojili' putem aplikacije imali snažniju želju za potomstvom od ostalih.

Potarca tvrdi da su parovi koji su se upoznali preko aplikacija bili isto zadovoljni u svojim vezama kao i oni koji su svoje partnere upoznali na tradicionalniji način.

Ona smatra da su rezultati istraživanja posebno zanimljivi i podsticajni u vremenima u kojima živimo - usred pandemije korona virusa, koja je znatno smanjila broj tradicionalnih spojeva.

Pročitaje još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala