U ponedeljak odluka o datumu vakcinacije ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Srbiji

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAmpula sa vakcinom "Sputnjik Ve"
Ampula sa vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će u ponedeljak, 4. januara, na sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom biti doneta odluka kada će i od kojih gradova početi vakcinacija „Sputnjikom Ve“ (Sputnik V).

Đerlek je rekao da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici u odeljenjima intenzivne nege, a posle toga i ostali zdravstveni radnici.

„Podelili smo zdravstveni sistem u sedam grupa, i prvo će to biti zdravstveni radnici u jedinicama intenzivne nege, slede ambulante u domovima zdravlja i prijemno-trijažni centri, kovid bolnice, laboratorije u kojima se dijagnostikuje kovid-19, zatim jedinice intenzivne nege u non kovid delovima, hirurška odeljenja i zaposleni u domovima zdravlja“, rekao je Đerlek za Tanjug.

Đerlek očekuje 4. ili 5. januara još 20.000 doza Fajzerove vakcine, ukupno 78.000 u januaru.

Vakcinacija protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Srbija odobrila uvoz ruske vakcine „Sputnjik Ve“ /video/
„U januaru očekujemo i velike količine ‘Sputnjik Ve’  (Sputnik V) vakcine i kineske ‘Sinofarm’ vakcine u drugoj polovini meseca“, rekao je Đerlek.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da bude partner „Bionteka“ za proizvodnju RNK vakcina, s obzirom da je šef tog farmaceutskog koncerna rekao da oni pokušavaju da pridobiju nove partnere koji bi za njih proizvodili, Đerlek je odgovorio da je cela situacija sa korona virusom pokazala koliko je Torlak bitan.

„Država će sigurno u narednim mesecima i godinama ulagati u Torlak. Cilj nam je da ga osposobimo i da uložimo sredstva, da li će to biti samo naša sredstva ili kroz neki konzorcijum sa inostranom firmom, svejedno, ali bilo bi izuzetno značajno da Srbija ima svoju instituciju koja će proizvoditi vakcine“, rekao je Đerlek.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala