Svetski okean i ove godine pod budnim okom ruske Severne flote /video/

© Foto : Severna flota RusijeDesantni brod "Aleksandar Ostrakovski"
Desantni brod Aleksandar Ostrakovski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posade borbenih brodova Severne flote nastaviće da ispunjavaju zadatke u akvatoriji svetskog okeana u 2021. godini, izjavio je komandant flote Aleksandar Miosejev.
„Severna flota će 2021. godine nastaviti sa aktivnim i ciljanim akcijama kako bi osigurala mornaričko prisustvo u operativno važnim područjima svetskog okeana. Nekoliko posada podmornica, borbenih i pomoćnih brodova je dočekalo novu 2021. godinu daleko od svojih rodnih obala, u Atlantskom okeanu i morima Severnog Ledenog okeana“, rekao je Moisejev.

Posade Severne flote su 2020. godine izvele preko 30 dalekih plovidbi tokom kojih su mornari obavili 16 poseta u 12 luka stranih zemalja. Oni su izveli na desetine vežbi na vodi i kopnu, od kojih su najznačajnije taktičke vežbe na poluostrvu Tajmir.

Po prvi put u modernoj istoriji ruske mornarice, brodovi Severne flote plovili su severno od arhipelaga Novosibirskih ostrva, Severne Zemlje i Zemlje Franca Jozefa na dalekom severu Rusije.

Podsetimo, Severna flota je formirana 1933. godine kao Severna ratna flotila sa sedištem u Severomorsku.

Ukaz predsednika Rusije Vladimira Putina kojima se Severnoj floti dodeljuje status petog vojnog okruga i čini je strateškom teritorijalnom jedinicom Oružanih snaga Rusije stupio je na snagu 1. januara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala