Šetnja nacista u centru Kijeva – iz Krima poručuju: „To je smrtonosna infekcija“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijev: Ponovo šetnja u čast Bandere, ideologa ukrajinskog nacionalizma
Kijev: Ponovo šetnja u čast Bandere, ideologa ukrajinskog nacionalizma - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Banderovština“ je smrtnosna infekcija koja razara Ukrajinu, izjavio je lider Krima Sergej Aksjonov povodom šetnje u čast Stepana Bandere koja je održana u Kijevu.
„Krim nije želeo, nije mogao i nije ostao u sastavu 'banderovske' i rusofobne Ukrajine. Donbas je sa oružjem u rukama odbranio svoje pravo da bude deo ruskog sveta. I drugi, barem jugoistočni regioni, neizbežno će napustiti Ukrajinu“, napisao je on na svojoj stranici „Vkontakte“.

Aksjonov smatra da su akcije u čast Stepana Bandere nacistička okupljanja.

„Pokušaji Kijeva da izgradi svoju državnost na idejama nemoralnih nacista doveli su do sloma te iste državnosti“, smatra šef Krima.

Prema njegovim rečima, opasno je po život da „zdravi ljudi“ žive na „odeljenju obolelih od kuge“.

„I upravo zvanični Kijev nastavlja da čini sve što je moguće kako bi se proces raspada ukrajinske državnosti nastavio i bio nepovratan, da bi se šetnje u čast Bandere u Ukrajini i inostranstvu doživljavale kao otelotvorenje suštine državne politike“, dodao je šef Krima.

Podsetimo, u petak je u centru Kijeva održana šetnja posvećena 112. godišnjici rođenja lidera ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere.

Ko je Stepan Bandera?

Bandera je jedan od ideologa ukrajinskog nacionalizma. Tokom Drugog svetskog rata sarađivao je sa nacističkom Nemačkom, a do 1959. godine bio je na čelu Organizacije ukrajinskih nacionalista, koja je u Rusiji zabranjena.

Jedan od glavnih inicijatora stvaranja „Ukrajinske pobunjeničke armije“ (UPA), čiji je cilj bila borba za nezavisnost Ukrajine.

UPA je delovala prvenstveno u Zapadnoj Ukrajini, borila se protiv sovjetskih vojnika i sarađivala s nacistima. Nakon završetka rata nastavila je da se bori protiv sovjetske vlasti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala