Sabonisov sin – majstor ni sličan slavnom ocu

© REUTERS / Trevor RuszkowskiLitvanski košarkaš Domantas Sabonis, Indijana Pejsers
Litvanski košarkaš Domantas Sabonis, Indijana Pejsers - Sputnik Srbija
Pratite nas
Domantas Sabonis, sin legendarnog Arvidasa Sabonisa, jedan je od najpotcenjenijih, a ujedno i najboljih visokih igrača u NBA.

Dvadesetčetvorogodišnji košarkaš Indijane Pejsers išao je ispod radar, a po zastupljenosti u medijima čini se da i dalje ide istim putem.

Ako bi se samo gledao početak ove sezone, Sabonis spada u najboljih deset igrača lige, a možda i pet s obzirom na partije koje pruža.

Litvanski košarkaš bio je najbolji igrač prve nedelje na Istoku, a trenutno na pet utakmica beleži 22,4 poena, 11 skokova i 7,2 asistencije.

Na sve to šutira neverovatnih 57 odsto iz igre, te 53,8 sa linije za tri poena.

Prošle godine Domantas je bio prvi put Ol-star, a ove bi mogao da uđe i u konverzaciju za MVP ako Indijana nastavi sa dobrim partijama.

Sabonis sezonama pokazuje da krv nije voda, a ovo što radi u NBA daleko nadmašuje partije njegovog oca.

Arvidas spada među najbolje visoke košarkaše u istoriji Evrope, klasu je pokazao i u NBA u koju je otišao sa 29 godina, a danas njegov treći sin „žari i pali“ parketima Amerike.

Domantas je uostalom i rođen u Portlandu, ekipi za koju mu je otac igrao dugi niz godina, a zanimljivo karijeru nije gradio u Litvaniji.

„Odrastao sam u Portlandu, u dvorištu smo imali koš na kom sam učinio prve košarkaške korake. Sećam se da sam igrao sa ocem, braćom...“, rekao je Sabonis pre dve godine za NBA.

„Svi želimo da budemo kao naši očevi, ali to je nemoguće“, dodao je.

Domantas je detinjstvo proveo u Sjedinjenim Američkim Državama, a posle završetka Arvidasove karijere porodica je živela na relaciji Malaga – Kaunas.

Centar Indijane od malena se zaljubio u košarku, međutim, sve do 15 godine nije znao kolika mu je veličina otac u svetu igre pod obručima.

„Kada sam bio klinac nisam shvatao koliko je veliki igrač, gledao sam ga pre svega kao tatu. Tek sa 15-16 godina sam počeo da gledam snimke na Jutjubu. Tada sam razumeo kakav je igrač bio“.

Kako je dosta vremena provodio u Malagi, jer Arvidas nije želeo da mu deca mnogo budu u Litvaniji gde su najpoznatija sportska porodica, Domantas je prve profesionalne korake napravio u Unikahi.

Sa samo šesnaest godina debitovao je za špansku ekipu i to protiv Cibone. Sledeće godine usledio je debi je i u ACB ligi, a ubrzo i u Evroligi.

Ipak, velika želja mladog košarkaša bila je NCAA liga, te ni u jednom trenutku nije imao zvaničan ugovor sa Unikahom. Ta želja mu se ostvarila 2014. kada je otišao na Univerzizet Gonzagu.

Prethodnih dana pisali smo o Koledž košarci koja zna da „pojede“ Evropljane, odnosno da im nekako uspori napredak.

To nije bio slučaj sa Domantasom. Tokom dve sezone bio je jedan od najboljih igrača uglednog programa i 2016. odlučio je da izađe na NBA draft.

Domas ističe da ga otac nikada nije forsirao da igra košarku, već da je to došlo prirodno.

„Odrasli smo u svetu košarke, ali nas otac nikada nije primoravao da je igramo. Sve je išlo prirodnim putem“, rekao je Litvanac za zvaničan sajt NBA.

Sabonis nije od starta nosio dres Indijane pošto ga je na Draftu pokupila Oklahoma. Odigrao je „ruki“ sezonu, imao je solidne partije, a onda je 2017. trejdovan u franšizu iz Indijanapolisa.

Od tog trenutka kreće njegov uspon koji i dalje traje.

Geni čine čudo, krilni centar Pejsersa nasledio je mnogo toga od oca, ali, kako i sam kaže, potpuno je drugačija situacija.

„Za mene je on jedan od najvećih, ali radi se o drugačijim erama, drugačijim igračima. Potpuno je sve drugačije“.

„Lično ne vidim da smo slični, ali moj otac i njegovi prijatelji smatraju da imamo toliko toga zajedničkog“, dodao je Domantas.

Zajednička im je leva ruka, odličan osećaj za igru, međutim, čini se da Domas pokazuje upravo ono što bi njegov otac radio da je došao u ligu kao mlad, a ne sa 29 godina kao formiran košarkaš.

„Da je došao dao ranije nema sumnje da bi bio jedan od najboljih centara sveta, odmah uz Karim Abdul-Džabara, Bila Voltona... Šutirao je, delio lopte, radio je sve na terenu“, rekao je davno bivši trener Portlanda Majk Danlivi.

Ipak, drugačije su ere, pa su i drugačiji stilovi, Arvidas je koristio svoje ogromno telo pod košem da dominira, a Domantas je više igrač koji voli da se izvuče, šutne sa poludistance, napadne igrača licem.

„On je duša i srce ovog tima. Okupili su sjajne igrače oko Domantasa, a on je jedan od jačih igrača na svojoj poziciji. Pritom, igra glavom, a ne snagom i veoma je vešt sa loptom“, rekao je trener Majmija Erik Spolstra u prošlogodišnjem intervjuu za Atletik.

Dvadesetčetvorogodišnji košarkaš možda nije nasledio fizikalije poput oca, koji je imao 220 i više od 130 kilograma, ali zato jeste glavu.

„Skače, napad igre kroz njega tako što igra leđima ili se otvara iz pik-end-rola, pik-end-popa. Radi veliki posao“, rekao je prošlogodišnji trener Indijane Nejt Mekmilan.

Indijana se trenutno nalazi na vrhu Istoka sa skorom od četiri pobede i jednog poraza. Sabonis igra košarku karijere i najbolje godine su tek ispred njega.

Stil igre mu nije toliko atraktivan, te mediji ne pišu dovoljno o njegovim partijama, međutim, ove ako nastavi u ovakvom ritmu to će se i te kako promeniti.

Amerika – mač sa dve oštrice za srpske vunderkindove

„Izdajica“ jer je igrala za Rusiju – naslednica „ludog Srbina“ ispisala istoriju NBA

Moskva odvraća Milutinova od čari NBA lige

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala