RFPI: Spremni za ispitivanja kombinovane vakcine „Sputnjik Ve“ i „AstraZeneka“ u Ukrajini

© Foto : Pravitelьstvo Buэnos-Aйresa / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik Ve  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev saopštio je da je Fond spreman da po pitanju vakcina protiv virusa korona sarađuje sa Ukrajinom na sve načine, uključujući početak ispitivanja kombinovane vakcine „Sputnjik Ve“ („Sputnik V“) i „AstraZeneka“.
„Spremni smo da prenesemo naše tehnologije za proizvodnju vakcine u Ukrajinu. Takođe smo spremni da čak počnemo klinička ispitivanja kombinovane vakcine ‘AstraZeneka’ i ‘Sputnjik’. Spremni smo, dakle, da na sve načine sarađujemo sa Ukrajinom jer smatramo da su vakcine i politika dve odvojene stvari “, rekao je za TV „Rusija 1“ direktor RFPI uz čiju je podršku proizvedena prva ruska vakcina protiv kovida 19.

Prethodno je šef političkog saveta ukrajinske opozicione partije „Opoziciona platforma – za život“ Viktor Medvedčuk saopštio da se ukrajinska farmaceutska kompanija „Biolek“ iz Harkova obratila se Ministarstvu zdravstva te zemlje sa zahtevom da se registruje vakcina „Sputnjik Ve“.

Međutim, glavni sanitarni lekar i zamenik ukrajinskog ministra zdravlja Viktor Laško je potom izjavio da glasine o registraciji ruske vakcine protiv virusa korona nemaju veze sa realnošću i dodao da će u zemlji biti u upotrebi samo vakcine koje su uspešno prošle treću fazu ispitivanja.

Pitanje primene ruske vakcine diže tenziju u Ukrajini - jedni se zalažu da se građanima obezbedi i ova vakcina, dok drugi, pretežno predstavnici vlasti, u tome vide opasnost o širenja uticaja Rusije i insistiraju na nabavci vakcina koje će biti u upotrebi na Zapadu.

Tako je ukrajinski premijer Denis Šmigalj je ranije izjavio da Ukrajina ne može da koristi rusku vakcinu jer nisu prošle treću fazu kliničkih ispitivanja i da za sada nema govora o njenoj nabavci, a najdalje je otišao šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba koji je rusku vakcinu nazvao hibridnim oružjem Rusije protiv Ukrajine.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da postoji mogućnost da Kijevu budu dostavljene vakcine protiv virusa korona, ali da je potrebno prvo obaviti razgovor sa ukrajinskim stručnjacima i dobiti zvaničan zahtev vlasti u Kijevu.

Nakon toga, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozvao sunarodnike da pričekaju „pravu vakcinu“ koju je obećala Evropska unija. Kako je rekao, vakcinacija bi trebalo da počne u januaru ili najkasnije u februaru, mada još nije poznato kada će Ukrajina dobiti prve vakcine.

Zelenski je potom, ipak, priznao da stanovništvu ne bi mogao da objasni odbijanje ruske vakcine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala