Ponavlja li se mračni scenario iz 2017: Vrtoglav rast bitkoina – vredi više od dva miliona dinara

CC0 / Rixabay / Bitkoin
Bitkoin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najpoznatija kriptovaluta bitkoin poslednjih dana 2020. godine probila je sve rekorde vrednosti i za nju je potrebno izdvojiti i više od 25.000 dolara. Međutim, nestabilno tržište kriptovaluta ne garantuje da će još dugo ostati u tom cenovnom rangu. Predviđanja su oprečna, iskustva, takođe – ko u stvari profitira?

Za neke najrizičniji biznis, a za druge najbolja investicija – tržište kriptovaluta je poslednjih dana u godini iza nas doživelo procvat. Vodeća kriptovaluta 16. decembra probila je psihološki prag i dostigla vrednost od 20.000 dolara. Nakon tog dana nastavila je da raste uz blage oscilacije, dostižući i vrtoglavih 28.000 dolara. I cena drugih kriptovaluta je naglo skočila, prateći vrednost bitkoina. 

Pedviđanja za 2021. godinu – ilustracija - Sputnik Srbija
Četiri scenarija za 2021. godinu

Analitičari kažu da su najnoviji skok cene podstakli veliki investitori poput Pola Tjudora Džonsa i Stenlija Drakenmilera, koji „sele“ svoja sredstva u kriptovalutu, a na kupovinu bitkoina su se orijentisale i tehnološke kompanije kao što su Skver i MikroStratedži. 

Tržišna kapitalizacija bitkoina premašila je 500 milijardi dolara i, teoretski, ova kriptovaluta je 11. najveća kompanija na svetu ako se posmatra taj parametar. Iza njega se nalaze i neke od najvećih svetskih korporacija, piše Fajnenšel Ekspres.

Ipak, ovakav razvoj događaja ne uliva više sigurnosti nego inače kada je reč o ulaganju u ovu kriptovalutu.

Bauk mračnog scenarija iz 2017.

Vrednost bitkoina je određena ponudom i potražnjom na tržištu i često se drastično menja. Takvu promenu najbolje ilustruje kraj 2017. godine kada je bitkoin stigao do tadašnjeg rekorda od oko 19.850 dolara, a potom se za samo nedelju dana njegova vrednost strmoglavila na 11.700 dolara. Silazna putanja bitkoina se nastavila početkom 2018. i u martu te godine vredeo je „samo“ 5.000 dolara. Za sobom je povukao i ostale kriptovalute.

Oni koji su bitkoin tada kupili po najvišoj ceni i zatečeni brzim padom vrednosti odlučili da ga prodaju, imali su velike gubitke. Ali, nepredvidivo tržište tako funkcioniše, posebno kada neko interveniše sa strane. 

Cepanje dolara - ilustracija - Sputnik Srbija
Upozorenje ekonomiste: Amerika je stigla do kraja, svet više ne želi dolar

„Neki od najvećih investitora na svetu sada imaju samo reči hvale za bitkoin. To sugeriše da ga već poseduju i nadaju se da će podstaknuti što više ljudi na kupovinu i povećanje cene. Ponekad Volstritovi „kitovi“ to rade kako bi prodali svoje bitkoine malim igračima po visokim cenama“, rekao je trgovac kriptovalutama Glen Gudman za Forbs.

Da je cena bitkoina „prenaduvana” smatra analitičar Klod Erb.

U članku „Bitkoin je baš kao zlato, osim kad nije“, Erb objašnjava kako bitkoin tokom istorije nije stekao kredibilitet kao zlato, te nije zaštita od inflacije i utočište za investitore.

Analitičar tvrdi da je, uzimajući u obzir Metkalfeov zakon, prema kome je vrednost mreže proporcionalna kvadratu broja korisnika, „poštena cena“ bitkoina oko 12.000 dolara.

Nije sve tako crno

S druge strane, mnogi tvrde da se ovogodišnji rast bitkoina po mnogo čemu razlikuje od dosadašnjih i uvereni su da će se vrednost samo povećavati.

Sada mnogo više institucionalnih investitora kupuje bitkoin, za razliku od 2017. kad su ga uglavnom kupovali individualni, neprofesionalni investitori. PayPal je nedavno najavio da će prihvatiti bitkoin i ostale kriptovalute kao sredstvo plaćanja, a pandemija virusa korona bacila je na kolena privredu širom sveta i navela investitore da razmišljaju o alternativnim načinima ulaganja. Sve ovo utiče na rast cene kriptovaluta.

Skot Minerd iz Gugenhejm Investmentsa u intervjuu za Blumberg je rekao da će se bitkoin popeti na vrtoglavih 400.000 dolara.

Sličan optimizam deli i Boris Šlozberg, direktor u kompaniji BK Aset Menadžment. On je za „Trejdin nejšn“ rekao da vrednost bitkoina može ići i preko 50.000 dolara

Bitkoin - Sputnik Srbija
Finansijski stručnjak predviđa: Bitkoin čeka vrtoglav rast, vredeće milion dolara

Međutim, on je upozorio one koji žele da trguju ili investiraju u bitkoin da moraju biti spremni na promenljivo tržište.

„Kada je reč o krajnjoj vrednosti, nemoguće je predvideti, ali je interesantan podatak - ako pogledate maniju koja je vladala za lalama, na njenom vrhuncu jedan tulipan je vredeo skoro kao kuća“, podsetio je on i dodao:

„Ako se poslužimo takvom vrstom procene, predstoji još dug put ali bi vrednost (bitkoina) na kraju mogla iznositi 150.000, 200.000 dolara. Dakle, kao što mnogi kažu, još uvek postoji poprilično potencijala, ali i nestabilnosti“.

Profitiranje na nestabilnom tržištu

Upravo ta nestabilnost, nekima ide na ruku. Kada je vrednost bitkoina u decembru počela naglo da skače osnivač i izvršni direktor konsultantske firme deVere Grup Nejdžel Grin saopštio je da je prodao polovinu bitkoina koje poseduje.

„Zašto sam to uradio? Zato što bi to sada trebalo tretirati kao bilo koju drugu investiciju – treba ga prodati kada je cena visoka i ponovo kupiti kada padne“, objasnio je Grin.

U kom smeru će se vrednost kriptovaluta kretati u 2021. niko ne može da prognozira sa sigurnošću, ali treba razmisliti i o upozorenju milijardera Marka Kubana da je reč o kockanju. A što se kockanja tiče, morate biti spremni i na mogućnost da izgubite uloženi novac.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala