Parlamentarna većina u Crnoj Gori: Izglasaćemo ponovo sve zakone

© Sputnik / Nebojša PopovićZdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore
Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio skupštini na ponovno odlučivanje više zakona, među kojima i Zakon o slobodi veroispovesti, vladajuća parlamentarna većina je u zajedničkom saopštenju poručila da će ponovo izglasati sve zakone i staviti tačku na, kako kažu, jeftin pokušaj blokade države.

"Današnja odluka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića jeste završni čin opstrukcije od opozicionih partija, pokušaja blokade institucije i sistema u celini", navodi se u zajedničkom saopštenju klubova poslanika Demokratski front (NSD, DNP, UCG, RP), "Demokrate - Demos - Mir je naša nacija", Socijalističke narodne partije Crne Gore, "Demokratski front - PZP", "Crno na bijelo" i Prave Crne Gore.

Oni ocenjuju da je odluka Đukanovića da vrati na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donela supština na sednici 29. decembra "predstavlja presedan u istoriji crnogorskog višepartizma".

"Da ne govorimo kakvu je bombu u sistemu izazvao ovakvim potezom predsednik Crne Gore, imajući u vidu da stupanje na snagu nekoliko zakona koji uređuju pitanja rada i opšteg kolektivnog ugovora, kreditnih institucija i bankarskog sistema, fiskalizacije i drugih, jesu pitanja koja su strogo vezana za rokove i čije prolongiranje može da izazove ogromne posledice po radnike, bankarski sistem i privrednike", navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug crnogorske medije.

Ukazuje se da bi "bilo zanimljivo da predsednik Crne Gore odgovori crnogorskoj javnosti da li je vraćao na ponovno odlučivanje na desetine zakona koji su usvojeni na sednicama Skupštine u aprilu, maju, junu i julu ove godine, a na kojima je, kažu i prilikom početka i rada na sednicama bilo prisutno dvadesetak poslanika, dok je pedesetak poslanika učestvovalo putem informaciono-komunikacione tehnologije, iako tadašnjim Poslovnikom, od razliku od sadašnjeg, nije bila predviđena mogućnost učešća u radu sednice na daljinu".

"Ovaj primer na najplastičniji način pokazuje da se radi o planiranoj opstrukciji, pokušaju blokade institucija i sistema, i do sada u evropskim okvirima nezabeleženom načinu opstruiranja demokratske tranzicije vlasti, ističe se u saopštenju.

"Međutim, mi ćemo i ovaj pokušaj opstrukcije, istovetno kao i dva prethodna pokušaja, rešiti staloženo, demokratski i legalno. Saglasno Ustavu i drugim propisima ponovo ćemo izglasati sve zakone i staviti tačku na ovako jeftin i prizeman pokušaj blokade države, institucija, radnika, privrednika i mnogih drugih", zaključuje se u saopštenju vladajuće većine u parlamentu Crne Gore.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala