Naporima ruskih diplomata iz Libije oslobođeno troje Rusa i Ukrajinac

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Libiji
Situacija u Libiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Troje Rusa i jedan državljanin Ukrajine oslobođeni su iz zarobljeništva u Libiji i već su na putu za Rusiju, saopštio je rukovodilac ruskog Fonda za zaštitu nacionalnih vrednosti i član Javne komore Rusije Aleksandar Maljkevič.
„Nedavno sam saznao da su oni pre nekoliko nedelja oteti u Libiji  i odmah sam reagovao. Zajedno s ruskim diplomatama preduzete su akcije i rešen je taj složen, ali važan zadatak – da vratimo kući naše ljude“, rekao je on.

Kako je dodao, veliki doprinos dao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije i specijalni predstavnik ruskog predsednika za Bliski istok i afričke zemlje Mihail Bogdanov.

Prema rečima Maljkeviča, on je organizovao tu operaciju i praktično je njome rukovodio.

U međuvremenu, oglasio se i premijer libijske Vlade nacionalnog jedinstva Muhamad Sijala koji rekao da oni nisu oteti, već da su čamcem ušli u libijske teritorijalne vode i da su zbog toga uhapšeni.

Kako je dodao, sa Bogdanovom je postignut dogovor o njihovoj deportaciji zbog čega je i došao ruski avion i odvezao ih iz Libije.

 

Podsetimo, nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala