Đukanović vratio Skupštini usvojene zakone, među njima i Zakon o slobodi veroispovesti

© AP Photo / Darko VojinovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje zakone koje je donela Skupština na sednici 29. decembra 2020. godine, saopšteno je iz kabineta predsednika. Među njima je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti.

Razlog za to je, kako navodi, otvoreno pitanje kvoruma na sednici na kojoj su ti zakoni usvojeni, kao i pravno pitanje mandata dva poslanika.

Đukanović je, navodeći razloge za odluku, naveo da je shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine propisano: „Kvorum se utvrđuje primenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine“.

„Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima“, naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

Ukazao je i na „otvoreno pravno pitanje“ konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na, kako navodi, većinski donesenu negativnu odluku Državne izborne komisije, kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana Parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta, prenele su „Vijesti“.

Đukanović je vratio na ponovno odlučivanje Skupštini: Zakon o izmeni Zakona o radu, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica; Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i nameštenicima; Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama; Zakon o izmenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala