Čekajući mart – ključni mesec za napaćeni srpski fudbal

© Tanjug / TANJA VALICSlaviša Kokeza
Slaviša Kokeza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije je najveće razočaranje u 2020. godini kada su sportska borilišta u pitanju.

Tu nema prostora za bilo kakvu debatu, a ono što zabrinjava je činjenica da su „orlovi“ tmurnu i turobnu godinu završili bez selektora...

Neozbiljno i nedopustivo! Čak i za naš Fudbalski savez.

Još bridi obraz Srbiji od šamara koji joj je 12. novembra usred Beograda zviznula Škotska, pobedivši na penale u finalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, koje naši tužni fudbaleri ni posle 20 godina neće videti.

Hoće, ali samo kraj malog ekrana. I kao što to obično i večito biva, kao dežurni krivac označen je samo selektor Ljubiša Tumbaković, koji je smenjen na Izvršnom odboru u decembru, dok je predsednik Slaviša Kokeza godišnju Skupštinu FSS pomerio za decembar, pozivajući se na virus korona.

Izostala je i tradicionalna dodela „Zlatne lopte“, odnosno izbor za najboljeg igrača u godini, što je u ovom slučaju „pun pogodak“, jer kome biste dali „Zlatnu loptu“ kada su svi kolektivno uprskali.

Nisu bili pravi kada je bilo najpotrebnije, kada se to očekivalo, protiv relativno slabijih Škota, koji su nam na stadionu „Rajko Mitić“ pokazali kako 11 igrača čini jedan tim, kako svi „dišu ko jedan“ i kako je fudbal jednostavna timska, a ne individualna i komplikovana igra.

Srbima je za utehu ostao mart - kao mesec odluke, mesec u kojem bi trebalo da budu povučene brojne odluke, i koje bi trebalo da pokažu u kom će pravcu nastaviti naš posrnuli i anemični reprezentativni fudbal.

Predsednik Slaviša za tada je zakazao skupštinu, a tada počinju i kvalifikacije za Mundijal u Kataru 2022. godine.

U prvoj kvalifikacionoj utakmici „orlovi“ 24. marta igraju protiv Republike Irske, a u istom „prozoru“ ugostiće Portugalce, sledi tradicionalno nezgodno gostovanje Azerbejdžanu, u grupi se nalazi još i Luksemburg.

Zabrinjavajuće je što samo prvi ide direktno na Svetsko prvenstvo 2022. godine, jer svi vrlo dobro znamo kako su se Tumbakovićevi učenici proveli i pokazali protiv Kristijana Ronalda i drugova na „Marakani“, kada se „lomilo“ u kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će ovog leta biti održano, jer je prethodno odloženo zbog pandemije virusa korona.

© AFP 2023 / PATRICIA DE MELO MOREIRAMarko Dmitrović, Nikola Milenković i Kristijano Ronaldo (sleva na desno)
Čekajući mart – ključni mesec za napaćeni srpski fudbal  - Sputnik Srbija
Marko Dmitrović, Nikola Milenković i Kristijano Ronaldo (sleva na desno)

A dok čekamo mart mesec, prvi dani u 2021. godini doneli su sa sobom mogućnost da selektor ne bude poznat tek za dva meseca, već da ga Deda Mraz isporuči na Terazije sa nekoliko dana kašnjenja u odnosu na 1. januar.

I dok je postojala realna opcija da Dragan Stojković Piksi, zbog „masne“ plate koju prima od Kineza koji su ga prevremeno otpustili, preuzme „orlove“ tek u martu, sada kao prvi pik slovi Savo Milošević.

Bivši trener Partizana i legenda srpskog fudbala izbio je na čelo liste potencijalnih kandidata za naslednika Ljubiše Tumbakovića, pa ostaje da se vidi da li će predsednik FSS Slaviša Kokeza uskoro sazvati vanrednu konferenciju i poželeti da se obrati pripadnicima „sedme sile“, ili ćemo kao Godoa čekati selektora i mart mesec.

Đurovski za Sputnjik: Stadion da bude u srcu Srbije, za igrače bez karaktera – nema dresa Srbije

Ne prodaju samo Zvezda i Partizan ─ znaju to na Banovom brdu, a tu su i "zmajevi"

Godina u kojoj su nestali milioni – u neslavnom društvu Jović, Azar i „najskuplji“ golman sveta

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala