Atak na srpsku odbranu: Šta se krije iza nove strategije Prištine

© REUTERS / Hazir RekaDva američka vojnika marširaju pripadnika ispred Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) koji nose zastavu samoproglašenog Kosova
Dva američka vojnika marširaju pripadnika ispred Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) koji nose  zastavu samoproglašenog Kosova  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada na Kosovu označila je u nacrtu odbrambene strategije Srbiju kao direktnu pretnju bezbednosti Kosova, optužila je da se koristi hibridnim metodama, i da joj u svemu tome pomaže Rusija.

General-major u penziji Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma komentarišući ovaj nacrt kaže da se u dokumentu prepoznaje klasičan rukopis NATO-a, koji verovatno ima cilj da ukaže da je Kosovo bezbednosno ugroženo, do te mere da se pod hitno mora učlaniti u NATO, odnosno, u UN.

„Hibridni“ dokument Prištine

„Termin hibridni je u NATO uveden umesto termina „specijalni rat“, pominjanje naoružavanje Srbije, i korišćenje srpske nacionale manjine na Kosovu i Metohiji za jačanje paralelnih veza koje navodno ometa proces integracije na Kosovu i time je ugrožava je, takođe sistem „hibridnih metoda“ ali koje koristi NATO“, kaže on.

Činjenica da je dokument nastao neposredno pred zvaničnu promenu vlasti u Americi se uklapa u plan NATO da se ojača vojska Kosova, ali i da se neposredno ukaže na maligno-st ruskog uticaja, koji bi mogao da dovde do problema.

© AP Photo / Visar KryeziuVojska tzv. Kosova
Atak na srpsku odbranu: Šta se krije iza nove strategije Prištine - Sputnik Srbija
Vojska tzv. Kosova

Kude Srbiju misle na Rusiju

„Isticanje da Srbija ugrožava stabilnost Kosova time što oprema svoju vojsku, i održava vojne vežbe u zoni oko administrativne granice je usmereno ka saradnji sa Rusijom, iako Rusija kao pretnja nije direktno pomenuta u dokumentu, jasno je da su perfidno, kritikujući Srbiju naglasili da je Rusija sugeriše hibridne metode delovanja Beogradu, što je potpuna glupost“, objašnjava naš sagovornik.

Oni dakle unapred optužuju, dodaje on,našu državu da se agresivno ponaša prema tzv. državi Kosovo, bez argumenata, pri tom ističući da Srbija koristi svoj narod na Kosovu kako bi izgrađivala paralelne strukture vlasti koje tobože ugrožavaju Kosovo.

Atak na srpsku odbranu

„Apsurdno! U suštini iza svega ovoga stoji priprema na predstojeći pritisak na Srbiju i to u odbrambeno-vojnoj dimenziji kako Srbija u narednom periodu ne bi preduzimala ništa na jačanju sopstvenog sistema odbrane,“ uveren je Kovač.

U nacrtu odbrambene strategije Kosova, koji je prenela Koha, piše da Srbija na polju međunarodne diplomatije deluje protiv integracije Kosova u međunarodne institucije; da koristi informativne i ekonomske elemente za instrumentalizaciju srpske manjine;nastavlja da predstavlja direktnu pretnju bezbednosti Kosova razvojem, modernizacijom i povećanjem svojih vojnih sposobnosti, kao i njihovim pozicioniranje duž granice sa Kosovom.

Srbija plus pet faktora

U nacrtu se Rusija nigde ne pominje kao preteći faktor, uprkos rastućem strahu koji su izrazile zemlje regiona. U dokumentu se navodi da članstvo u NATO-u i široj evroatlantskoj zajednici ostaje u središtu bezbednosnih i odbrambenih težnji Kosova.

Nacrt odbrambene strategije, osim Srbije, navodi šest faktora koji predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti: terorizam i nasilni ekstremizam, destabilizacija aktivnosti stranih obaveštajnih službi, sajber-napadi, unutrašnja politička nestabilnost, organizovani kriminal, korupcija i trgovina ljudima, kao i prirodne katastrofe i katastrofe koje je izazvao čovek.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala