Ruski senator: Interesi Amerike sve češće u raskoraku sa univerzalnim interesima čovečanstva

© Sputnik / Dejan SimićKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki interesi se sve češće razilaze sa univerzalnim interesima čovečanstva. Vašington je i prilikom usvajanja budžeta Ujedinjenih nacija pokazao da ga interesuje sprovođenje čisto američkih interesa, ocenio je ruski senator Konstantin Kosačov.

Poslednjeg dana 2020. godine države-članice UN su usvojile budžet svetske organizacije za novu godinu u iznosu od 3,2 milijarde dolara, ali Amerika to nije podržala, odbivši da finansira manifestaciju u čast godišnjice usvajanja Durbanske deklaracije o borbi protiv rasizma, rasne diskriminacije i ksenofobije.

Deklaracija je usvojena na samitu u Durbanu, Južnoafrička Republika, 2001. godine.

Pored Amerike, protiv budžeta bio je i Izrael, ali je budžet bez obzira na to usvojen većinom glasova.

„Šta je indikativno: Amerika u kojoj se ne stišavaju antirasistički protesti odbila je da podrži budžet UN jer je njime planirano finansiranje manifestacije u čast godišnjice usvajanja Deklaracije iz Durbana“, rekao je Kosačov i dodao da je ambasadorka SAD pri UN Keli Kraft svoj stav objasnila rečima da je, prema njenom mišljenju, Deklaracija „otrovana antisemitizmom i antiizraelskim predrasudama“.

Ruski senator podseća da na je Durbanskom forumu zaista usvojena deklaracija u kojoj se osuđuje Izrael, ali dokument ista tako oštro osuđuje antisemitizam i islamofobiju, ali da Amerika to ne uzima u obzir.

Amerika želi da plati samo za ono što podrazumeva sprovođenje čisto američkih interesa, a ne čovečanstva.

Problem je u tome što se ta dva pojma poslednjih godina sve više razilaze, zbog čega su SAD već izašle iz nekoliko međunarodnih struktura.

„Ne zbunjuje ih to što je preostalih 168 država podržalo finansijski plan, a protiv su bili samo Amerika i Izrael“, zaključio je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala