Prazne ulice naspram veselih žurki: Paralelna stvarnost u Vuhanu i Njujorku u novogodišnjoj noći

© REUTERS / TINGSHU WANGNovogodišnja noć u Vuhanu
Novogodišnja noć u Vuhanu - Sputnik Srbija
Pratite nas

Snažan kontrast između Vuhana i Njujorka u novogodišnjoj noći pokrenuo je burnu raspravu na društvenim mrežama o tome da li je Amerika trebalo da prihvate pristup Pekinga u rešavanju pandemije koronavirusa.

Fotografije koje prikazuju prazne ulice na Tajms skveru, u normalnim okolnostima epicentru veselja u novogodišnjoj noći, proširile su se društvenim mrežama, a nekoliko komentatora primetilo je da je raspoloženje bilo znatno prazničnije u Vuhanu, kineskom gradu u kome je kovid 19 prvi put otkriven.

​Život u Vuhanu uglavnom se normalizovao nakon što je grad bio podvrgnut ozbiljnoj blokadi koja je trajala više od 70 dana.

Njujork je usvojio slične, mada manje restriktivne mere, otkako je virus u Sjedinjenim Državama otkriven u martu, ali se još uvek bori da obuzda virus.

Stanovnici Njujorka pozvani su da tokom praznika ostanu kod kuće.

​Kontrastne slike koje kao da pokazuju paralelnu stvarnost izazvale su brojne rekacije, od kojih su neke vrlo provokativne.

Mnogi su za ovu situaciju krivili američko rukovodstvo za loš nacionalni odgovor na kovid 19.

Drugi su zastupali geopolitički stav, rekavši da su fotografije dokaz da su Sjedinjene Države „carstvo u kolapsu“.

​„Fotografije šalju poruku da je Amerika slomljena, a Kina nova supersila“, napisao je jedan komentator.

U brojnim tvitovama Kina je optužena da je odgovorna za prazne ulice Njujorka, što je pokrenulo veliku debatu  o odgovorima Pekinga i Vašingtona na zdravstvenu krizu.

Nekoliko korisnika Tvitera tvrdilo je da je Njujork mogao proslaviti Novu godinu kao i obično da je nametnuo „stvarno” zaključavanje kao što je to učinio Vuhan još u februaru.

Međutim, drugi komentatori su istakli da bi oponašanje blokade u Vuhanu bilo vrlo kontroverzno, jer su kineske vlasti zabarikadirale - a u nekim slučajevima i zavarile - vrata stambene zgrade kako bi sprečile stanovnike da napuste domove.

​Iako su mnogi pozdravili kineski odgovor na izbijanje zdravstvene, efikasnost takvih drakonskih mera još uvek nije jasna.

Iako mnogi tvrde da su zaključavanja pomogla da se smanji pritisak na zdravstvene sisteme, brojna istraživanja su dovela u pitanje da li je ta mera zaista efikasna za kontrolu virusa. Istraživanja naime nisu otkrila jasnu vezu između stope smrtnosti i nivoa zaključavanja, ali su utvrdila da su oštrije mere prouzrokovale ozbiljnu ekonomsku štetu, poput porasta nezaposlenosti, prenosi RT.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala