„Izdajica“ jer je igrala za Rusiju – naslednica „ludog Srbina“ ispisala istoriju NBA

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaBeki Hemon, bišva reprezentativka Srbije
Beki Hemon, bišva reprezentativka Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beki Hemon, pomoćni trener u stručnom štabu Grega Popovića, ispisala je istoriju na duelu San Antonio Sparsa i Los Anđeles Lejkersima postavši prva žena koja je vodila NBA utakmicu.

Hemon, koja ima američko i rusko državljanstvo, godinama ruši sve predrasude o ženama kao trenerima muškaraca u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, a protiv aktuelnog šampiona imala je i šansu da bude glavna i odgovorna za dešavanja na terenu.

Bivša reprezentativka Rusije i košarkašica CSKA iz Moskve, Orenburga i moskovskog Spartaka preuzela je vodeću ulogu u stručnom štabu pošto je Greg Popović isključen posle burne reakcije.

Arbitri nisu hteli da tolerišu ponašanje „ludog Srbina“, kako mu je nezvanični nadimak, te je on odlučio da tim u nastavku duela vodi Hemon.

Sparsi su gubili dvocifrenom razlikom kada je Popović izašao sa parketa i u nastavku duela nisu uspeli da se vrate, te je Hemon doživela poraz u debiju.

To je manje važno i posle meča je rekla:

„Ovo je velika stvar za mene. Važan je momenat, deo sam ove franšize 13 godina unazad, prvo kao igračica, a potom i u stručnom štabu. Mnogo sam uložila u sebe sve ovo vreme, kao i Sparsi kako bi postala bolji trener“.

Hemon je otkrila kako je saznala da će ona voditi utakmicu.

„Prstom je pokazao na mene i to je to. Rekao mi je: 'Imaš ih'. U svom stilu je to uradio“.

Beki Hemon igrala je košarku od 1996. do 2012. godine, u tom periodu šest puta je bila na Ol-star utakmici, spada među 15 najboljih košarkašica u istoriji američke ženske košarke, a u periodu između sezona igrala je i u Evropi.

Branila je boje Trentina, Rivasa, a veliki deo karijere provela je i u Rusiji. Od 2007. do 2009. igrala je za CSKA, sezona 2010/2011 bila je igračica Orenburga, a karijeru u Evropi je završila u Spartaku 2012.

Ne samo da je igrala u Rusiji, već je Beki i branila boje ruske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Kako nije bila uvrštena u nacionalni tim SAD, odlučila je da zatraži državljanstvo Rusije i zaigra za trenera Igora Grudina koji joj je bio šef i u CSKA.

Ovakvu odluku kritikovali su mnogi u Americi, nazivali su je izdajicom, te je selektorka An Donovan upitala njen patriotizam:

„Ako igrate u ovoj državi, ako volite ovu himnu, zemlju, a onda obučete ruski dres – to po meni nije patriotizam“.

Beki nije ostala dužna i odgovorila je oštro Donovan.

„Ne poznajete me. Ne znate šta meni znači zastava, niti gde sam odrasla. Najveća čast mi je bila da u školi nosim američku uniformu. Volim svoju državu, te očigledno da imamo drugačiji stav povodom patriotizma“.

Da sve bude još napetije, Sjedinjene Američke Države i Rusija sastale su se u polufinalu Olimpijskih igara. Amerikanke su slavile 67:52, Hemon nije odigrala najbolji meč, ali je pomogla Rusiji da dođe do bronze postigavši 22 poena u meču za treće protiv Kine mestu.

Žena koja je ovih dana ispisala istoriju NBA branila je boje Rusije i na Evrobasketu 2009 osvojivši srebro, kao i na Svetskom prvenstvu 2010. i Olimpijskim igrama 2012.

Ljubav između Beki Hemon i Rusije traje i dan danas, s tim što je obaveze sprečavaju da češće ide u Moskvu.

U NBA je igrala do 2014. i odmah posle toga ušla je u trenerske vode. Već šest godina je u stručnom štabu San Antonio Sparsa i na duelu protiv Lejkersa je ispisala istoriju.

Amerika – mač sa dve oštrice za srpske vunderkindove

Bjelica i Pokuševski bez velikog učinka u porazima ekipa /video/

Sputnjikov sportista godine: Tihi heroj glasnih dela – Nikola Mirotić

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala