I dalje sviraju - kako bubanj kaže: Gile o četiri decenije „Električnog orgazma“

© Foto : DRAGAN_MUJANSrđan Gojković Gile
Srđan Gojković Gile - Sputnik Srbija
Pratite nas
Počeli su kao pankeri, nastavili kao rokeri, sada su prosto umetnici. Bend koji je nastao 1980. godine, doneo nam je zvuk novog talasa zajedno sa „Idolima“ i grupom „Šarlo Akrobata“ i jedini iz te ekipe preživeo buku koju su raspad države, tranzicija i nova vremena doneli sa sobom.

Zar još uvek niste dovoljni sami?

Muzika „Električnog orgazma“ odjekivala je bioskopskim salama, uz njihove pesme slave se pobede i uspavljuju deca. Ipak, bend se upisao u rokenrol istoriju još mnogo ranije upravo sa one tri pesme koje su se, uz muziku „Idola“ i „Šarla akrobate“ našle na kultnoj kompilaciji „Paket aranžman“.

„Ta kompilacija je izašla u februaru, a naš prvi solo album u aprilu 1981. godine. Mi smo dakle ujedno i prvi bend sa ’Paket aranžmana’ koji je izdao svoj album, a izgleda da smo ostali i jedini bend koji i dalje svira“, kaže za Sputnjik muzičar Srđan Gojković Gile.

© Foto : Goran Vejvoda, arhiva Električnog orgazma„Električni orgazam“ prilikom snimanja prvog albuma 1981. godine
I dalje sviraju - kako bubanj kaže: Gile o četiri decenije „Električnog orgazma“  - Sputnik Srbija
„Električni orgazam“ prilikom snimanja prvog albuma 1981. godine

„Krenuli smo kao jugoslovenski bend, a jedini bend koji pored nas u tom jugoslovenskom prostoru sve vreme svira je zagrebačko ’Prljavo kazalište’. Svi drugi bendovi u međuvremenu su se raspali. Mnoge kolege i dalje su aktivne, a mnogih na žalost više nema“, ističe on.

Gde smo sad

Gile, Ljuba i Jovec postali su Električni orgazam u kafani „Mornar“ 13. januara i to posle koncerta grupe „Leb i sol“ u tadašnjem Domu sindikata. Od tada poželeli su dobrodošlicu novim muzičarima, ispratili su važne članove benda, neke zauvek, neke privremeno. Istina je da je „Orgazam“ pretrpeo velike gubitke, a sa povratkom klavijaturiste Ljube Đukića 2004. godine za bend je počeo novi život.

„Nas trojica, Ljuba, Jovec (Ljubomir Jovanović) i ja smo napravili bend. Kada je Ljuba otišao, nedostajao mi je neko iz originalne postave, tako da je njegov povratak za mene doneo novu motivaciju. Prva faza obeležena je Ljubinim klavijaturama. Od albuma „Distorzija“ glavni utisak je nosila Bananina gitara. Sada su se ta dva zvuka spojila i bend je dobio novi ton koji se čuje na poslednja dva studijska albuma ’To što vidiš to i jeste’ i ’Gde smo sad’“, naglašava Gile.

Za razliku od promene u postavi, ljubav prema muzici i želja za istraživanjem iste su kao onog 13. januara u kafani Mornar.

„Nikad zaredom nismo snimili dva ista albuma, svaki je bio drugačiji, nov. Ne želim da budem stavljen u fioku da mi je nametnuto da moram da se bavim u užem smislu rok formatom. Mi smo krenuli kao pank novotalasni bend, radili smo svašta tokom 40 godina, nismo izgubili želju za eksperimentisanjem i imamo nameru da tako i nastavimo“, tvrdi naš sagovornik.

Rokenrol za decu

Jedan od takvih eksperimenata predstavlja i album „Rokenrol za decu“ sa kojim su mnoge generacije odrastale. Zajedničkim radom Vlada i Gile uspeli su deci da predstave muziku kojom su se bavili i tako formiraju novu publiku kojoj je rokenrol bio podjednako zabavan za đuskanje koliko i nežan za uspavljivanje.

„Mi smo to radili kao bilo koji album za „Idole“ ili „Orgazam“, kao da je to muzika za sve ljude, od 5 do 55 godina“, priznaje Gile.

„’Rokenrol za decu’ su slušali i fanovi „Idola“ i „Orgazma“ a naročito mi je drago da su tadašnji klinci kroz ta vrata ušli u svet rokenrola“, kaže i dodaje da se te pesme i dan danas aktivno slušaju u njegovom domu, naročito kad njegova ćerkica Tara ide na spavanje.

To što vidiš to i jeste

Posle četrdeset godina „Električni orgazam“ trebalo bi da se vrati na mesto zločina – u Kombank arenu i koncertom proslavi veliki jubilej. Ipak, ostali smo uskraćeni za taj nastup usled pandemije, ali dobili smo - ploču.

„Nedavno smo kao vinil ploču objavili album ’To što vidiš to i jeste’ koji je kao CD izašao pre deset godina. To mi mnogo znači jer sam odrastao skupljajući ploče, a i zaista mislim da ploča ima najbolji zvuk. Želim da na najbolji način predstavimo svoj rad“, priznaje muzičar.

Dokumentarni film povodom 40 godina „Električnog orgazma“ uveliko se montira, a premijera je zakazana sledeće godine uoči četrdesetogodišnjice „Paket aranžmana“. Iako bliski prijatelji i muzičari poput Čavketa, Milana Mladenovića i Vlade Divljana nisu više sa njima, članovi benda osećaju zajedništvo – i posle toliko godina stvaraju i sviraju kao jedno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala