Đurovski za Sputnjik: Stadion da bude u srcu Srbije, za igrače bez karaktera – nema dresa Srbije

© Foto : FK Crvena zvezdaBoško Đurovski
Boško Đurovski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Boško Đurovski, legendarni reprezentativac, fudbaler i trener, za Sputnjik je sumirao godinu koja je za nama, izneo ideje i uputio važne poruke za period koji se nalazi pred nama, kako na sportskom, tako i na svakodnevnom, životnom nivou.

Čovečanstvo, svet, Evropu, Srbiju, svaki grad u njoj je tokom prethodne godine pogodila nezapamćena situacija prouzrokovana pandemijom virusa korona, koja je odnela mnogo života, ali i izazvala krize na svim poljima.

Fudbal, kao najvažnija sporedna stvar na svetu, nije mogao da prođe mimo toga, ali, kako kaže Đurovski, srpski fudbal je od većih posledica i nesreća sebe spasao već postojećom nesrećom – nemaštinom.

„Teška godina je za nama, kovid je doneo velike pretnje sportu, ekonomiji globalno...  Sa druge strane, u našem fudbalu ni dosad nije bilo previše gledalaca na tribinama stadiona, osim kada igraju večiti rivali. Ni ekonomska strana nije previše pretrpela, ionako nema mnogo ulaganja u srpski fudbal, klubovi nisu privatizovani... Generalno, osim Partizana i Crvene zvezde ostali klubovi nisu pretrpeli veliku štetu jer svakako krpe kraj sa krajem“, rekao je Đurovski.

​Na globalnom nivou, saglasan je naš sagovornik, fudbal je izgubio mnogo novca, milijarde su nestale zbog pandemijskih okolnosti, a sve je uglavnom u vezi sa navijačima, kupovinom karata, marketingom i drugim pratećim sadržajima.

„Problem je za igrače i timove, drugačije je kada se igra pred praznim tribinama. To je nedavno rekao i Kristijano Ronaldo, da nema tog naboja, nema sinergije sa navijačima... Sve se odigrava bez emocija, fudbal, sport uopšte je u 2020. godini ostao bez emocije. Ne govorim samo o radosti, slavlju, u emotivni korpus ulaze i tuga zbog loših rezultata, razočaranja, sve to je izostalo“, dodaje Đurovski.

Nove okolnosti su iziskivale adaptaciju, što je bilo teško pre svega za igrače koji nastupaju za najpopularnije timove.

„To je neki prirodni tok, ja sam razgovarao sa igračima Zvezde, na primer, morali su da se naviknu na sve. Opet, drugačije je kada imate uspehe, onda se sve lakše podnosi, lakše se prihvata... Klubovi i igrači koji nemaju taj luksuz teško doživljavaju i preživljavaju poraze, bude i incidenata... Sve je to psihološki faktor, kad je onako, depresivno, to mnogo utiče na igrače koji nemaju izražen karakter“, istakao je Đurovski.

​Reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo, ni posle 20 godina, što je shvaćeno kao ogroman neuspeh. 

„Mi smo kao reprezentacija, čudni, što bi rekli ljudi... Kako smo igrali odlično protiv Norveške, ja ne mogu da kažem da je uticalo mnogo na igrače to što je nedostajala publika, ne bih se saglasio sa tim što su oni govorili, morali smo bolje da odigramo. Doživeli smo neuspeh, psihološki je sve to bilo teško...“

Srbiji slede kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, gde neće imati nimalo lak posao u duelima sa Portugalijom, Republikom Irskom, Azerbejdžanom i Luksemburgom.

„Moramo da prevaziđemo sve što se desilo, moramo da biramo igrače sa karakterom, to je moja ideja, samo pobednici mogu da odvedu Srbiju na Svetsko prvenstvo. Tu ne sme da se pogreši... Nekada i dobrog igrača i ne treba zvati, ako nema karakter. Treba zvati pobednike“, apostrofirao je Đurovski.

Kada se govori o nacionalnom timu, nezaobilazna tema je kult reprezentacije, koji stoji kao nekakva nedostižna misaona imenica.

„Mi u Srbiji volimo da budemo kritički raspoloženi, da tražimo krivca u drugome, a da ne polazimo od sebe. Treba da vratimo taj kult reprezentacije, kao što imaju Hrvati. To nije posao od godinu, dve, tri... Moja ideja je da se, recimo, taj nacionalni stadion izgradi u srcu Srbije, u Šumadiji, u Kragujevcu, Čačku, da se taj region podigne na neki nivo, da se radi sa školama, da se stvore uslovi da navijači podrže reprezentaciju. Kažu – nema tamo aerodroma, hotela... Pa, od Beograda do Kragujevca ima sat vremena vožnje autoputem, ljudi iz Banjaluke bi dolazili, za tri sata su tu, i Crne Gore... Mora da neki centar da se digne novi nivo, da se sistematski napravi to. To je ideja po meni, kult reprezentacije stvara narod, a ne reprezentativci. Vidite Škote, dvaput za sto godina su bili na nekom velikom takmičenju, ali su im stadioni puni, to treba da vratimo“, istakao je Đurovski.

​Poslednji put je „kult reprezentacije“ postojao u erama Radomira Antića i Slavoljuba Muslina, Ljubiša Tumbaković je pokušao to da uradi, nije uspeo i sada mu se traži zamena.

„Za mene je Dragan Stojković Piksi čivek koji jedini ima tu harizmu, da spoji igrače, ima auztoritet... Mislim da on to može da napravi. Mišljenja sam i da predsednik Saveza treba da bude bivši fudbaler, privrednici treba da vode klubove, da se klubovi konačno privatizuju, da se napravi liga od deset klubova, jaka liga sa jakim sponzorima, dve druge lige i da se organizuju takmičenja“, zaključio je Đurovski, uz najlepše želje čitaocima srpskog izdanja Sputnjika.

► Ispratili smo Maradonu i Kobija, Antaru i Petka, ali i Bobanu – šampionku sa tragičnom sudbinom

► Sputnjikov sportista godine: Tihi heroj glasnih dela – Nikola Mirotić

► „Novi soj“ preti tradiciji u kolevki fudbala – igrači bolesni, a treneri uplašeni

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala