Važan i veliki dan za Srbiju! Otvoren gasovod Balkanski tok /video, foto/

© Sputnik / TARA RADOVANOVICAleksandar Vučić na otvaranju gasovoda
Aleksandar Vučić na otvaranju gasovoda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je rano jutros u Gospođincima, u opštini Žabalj, novi gasovod koji kroz Srbiju prolazi od bugarske granice do mađarske granice.

"Ovo je važan i veliki dan za našu zemlju", poručio je srpski predsednik na ceremoniji otvaranja. Vučić je čestitao izvođačima na ogromnom poslu koji je dobro urađen i poželeo srećnu Novu godinu.

"Veliko hvala, ovo je za nas od ogromnog značaja za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje. Čestitam svima koji su radili. Ovo je važan dan za našu zemlju", rekao je predsednik.

"Neka gas krene i da budemo još uspešniji i želim vam dobro zdravlje, živelo prijateljstvo Srbije i Rusije", poručio je.

Ukazao je da gas preko tog gasovoda nabavljamo po ceni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdevali.

Vučić je podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji.

“Samo na to smo trošili 48 dolara. A sada će to koštati između 12 i 14 dolara. Mislim da su to značajne uštede. Strateški ovo je veoma važno za nas”, rekao je on.

Energetska sigurnost Srbije, regiona i Evrope

Otvaranju su prisustvali dirketor Srbijagasa Dušana Bajatović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predsednik kompanije "Energotehnika Južna Bačka" Dragoljub Zbiljić.

Ambasador Rusije je na svečanoj ceremoniji rekao da je gasovod najbolji poklon Srbiji za Novu godinu i da je veliki događaj u razvoju bilaterlanih odnosa dveju zemalja.

On je naveo da će gasovod obezebediti energetsku stabilnost same Srbije i daće joj mogućnost za dalji razvoj infrastrukture.

Prema njegovim rečima gasovod će obezbediti energetsku sigurnost regiona, centralne Evrope ali i šire.

“Srbija će postati privlačnija za nove investicije, a postaće i tranzitna zemlja za gas što daje više mogućnosti”, rekao je on.

Bajatović je upoznao Vučića sa karakteristikama gasa, navodeći da će danas u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa:

"Odavde ćemo početi da snabdevamo Srbiju, snabdevaćemo zemlju sa tri tačke, a to su Paraćin, Pančevo i Gospođinci. Imaćemo manje troškove za sistem i moći ćemo bolje da snadbevamo Srbiju sa te tri tačcke, nemamo dilemu da će kapaciteti biti korišćeni 100 odsto".

© Foto : Instagram, BudućnostSrbijeGasovod Balkanski tok
Važan i veliki dan za Srbiju! Otvoren gasovod Balkanski tok /video, foto/ - Sputnik Srbija
Gasovod Balkanski tok

Bajatović je rekao da su svi gasni transportni kapaciteti, 100 odsto, u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, što znači da će gas iz “Balkanskog toka” trebati Evropi.

On je najavio da će se razraditi planovi za ubrzanu gasifikaciju i naveo da će se raditi i na projektu gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, kao i na planu izgradnje gasovoda Beograd - Banjaluka.

“Otvoriće nam se ''Horgoš'', što znači da smo radili u skladu sa svim evropskim principima. Imaćemo pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i, verovatno, Severnom toku 1 i 2”, rekao je on.

Balkanski tok - najsevremeniji materijali i oprema

U gasovod su ugrađeni najsavremeniji uređaji i materijali, kao i oprema.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra.

U Srbiju ulazi od Zaječara i izlazi od Zaječara do Horgoša.

Prva deonica je od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Zrenjanina i četvrta od Gospođinaca do Subotice.

Balkanski tok je deo gasovoda "Turski tok", projekta ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša", koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju "Balkanski tok".

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

U videu pogledajate kako je građen Balkanski tok.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala