Zelenski: Želim u Jalti da napišem da je Krim ukrajinski

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u novogodišnjem obraćanju da želi da napiše da Krim pripada Ukrajini, ali ne na internetu, već na pesku u Jalti.

On je izrazio nadu u mir i povratak Kijevu teritorija koje nisu pod njegovom kontrolom.

„Ne želim da govorim u Bankovoj u Kijevu (ulica u kojoj se nalazi kabinet predsednika) da će doći mir, već da kažem u Artjomu (glavna ulica) u Donjecku  da je mir već stigao u Ukrajini. I da napišem da je Krim – Ukrajina, ali ne na internetu, već na pesku na plaži u Jalti“, dodao je on.

Zatim se ukrajinski lider obratio na ruskom jeziku.

„Znam da Donjeck, Lugansk i Krim sada u svakom smislu te reči žive u drugom vremenu. I već skoro sat vremena su vam na televiziji rekli da je Nova godina došla. Ali znam da skoro sat vremena čekate nas da dočekamo Novu godinu zajedno. Kao jedna porodica, kao jedan narod, kao jedna država. Donbas i Krim, vratite sat unazad, budite sa nama“, rekao je Zelenski.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala