Zaharova: Kijev preko Donbasa pokušava ekonomski da naškodi Rusiji

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spekulacije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog oko Minskih sporazuma govore o želji Kijeva da ekonomski našteti Rusiji, umesto da reši sukob u Donbasu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„U Kijevu ne prestaju da govore o navodnoj pravnoj nesposobnosti kompleksa mera, potrebe da se revidiraju. Otvoreniji od svih se pokazao predsednik Vladimir Zelenski, koji je rekao da su Minski sporazumi potrebni Ukrajini samo da bi se održale antiruske sankcije. Ispostavilo se da Kijevu nije od najvećeg značaja licemerno deklarisano uspostavljanje mira i stabilnosti u zemlji, već drska spekulacija o problemu nerešenog sukoba, njegovo korišćenje u cilju nanošenja ekonomske štete Rusiji, privlačenja zapadne pomoći za spasavanje ukrajinske ekonomije koja propada“, saopštila je Zaharova.

S tim u vezi, Moskva poziva Kijev da prestane da se bavi demagogijom i da u praksi počne da sprovodi kompleks mera za realizaciju Minskih sporazuma u potpunosti i dosledno.

„Nažalost, Ukrajina, umesto da preduzima praktične korake za sprovođenje preuzetih obaveza prema Minskim sporazumima, na svaki mogući način nastoji da ih ignoriše, stvarajući privid aktivnog rada na rešavanju situacije u Donbasu“, zaključuje Zaharova.

Zelenski je ranije u intervjuu za list „Fokus“ rekao da Ukrajina ne može izaći iz Minskih sporazuma jer su povezani sa sankcijama protiv Rusije, ali da bi se on lično povukao.

Minski sporazumi

Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa linije kontakta i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa. Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezu. Ruski stav je da ne postoje alternative sporazumima iz Minska. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala