Vučić: Do kraja januara četiri vakcine u Srbiji

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik  Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će do kraja januara u Srbiji biti u upotrebi 4 vakcine - dve sa zapada i dve sa istoka.

Do kraja januara u Srbiji ćemo imati najmanje četiri vakcine protiv korona virusa, različitih svetskih proizvođača, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon što je Kina odobrila svoju prvu vakcinu protiv korona virusa za opštu upotrebu kompanije Sinofarm, Vučić je rekao da veruje da u narednim danima mogu da se očekuju isporuke prvih kineskih vakcina, kako bi ih naša Agencija pregledala i ispitala.

"Imaćemo i dve vakcine sa Zapada, razgovaraćemo i sa Modernom i sa Astrazenekom, sa Džonsonom", rekao je Vučić za TV Pink.

Podsetio je da je juče u Srbiju stigla ruska vakcina "Sputnik Ve", čije će mnogo veće količine stići u narednom periodu, dok je još pre nje stigla Fajzerova vakcina.

"Važno je da napadnemo koronu, da bismo mogli da radimo, da izlazimo iz svega ovoga, da čuvamo živote i da se posvetimo napretku", istakao je Vučić.

On je dodao da je Srbija ove godine, zbog kovida 19, izgubila mnogo ljudi, i time platila strašnu cenu, ali i primetio da su država, a pre svega lekari u kovid sistemu, dali sve od sebe, radili i borili se protiv virusa, i da je zemlja uspela da, bude nešto uspešnija ili manje neuspešna u toj borbi, od drugih u regionu i Evropi.

Govoreći o planovima za narednu godinu, predsednik je rekao da će u 2021. biti puno pozitivnih iznenađenja za građane.

On je podsetio je da su od sutra veći minimalac, penzije i plate zdravstvenih radnika i najavio nova povećanja u cilju dizanja standrada građana.

"Od sutra minimalac u Srbiji je za 6 odsto viši, više su i penzije i plate za zdravstvene radnike, a u aprilu idu nova povećanja", rekao je Vučić za Pink tv.

Ali, u sledećoj godini će biti više, dobrih iznenađenja za građane.

"Verujem da ćemo imati više iznenađenja za penzionere, a verujem da ćemo do kraja godine povećati i plate i penzije kao i jednokratnih davanja", istakao je Vučić.

Vučić: Novi paket mera za privredu u martu ili aprilu

Vučić je rekao da će u martu ili aprilu biti još jedan paket pomoći za privredu.

"Mislim da je to velika vest za našu privredu", rekao je Vučić.

On je precizirao za TV Pink da je reč o nešto manjem paketu, nego što je bio u ovoj godini.

Predsednik je rekao da veruje da će pre kraja 2021. godine prosečna plata u Srbiji biti 570 evra, a prosečna penzija preko 270 evra.

Vučić je rekao da će, ukoliko rast bude preko 5 odsto BDP, do kraja 2021. godine biti još jedno povećanje i plata i penzija, te da će biti obezbeđeno i više jednokratnih davanja za penzionere.

"Nama se pokazalo iskustvo sa davanjem 100 evra kao izuzetno jer je podiglo i potrošnju i ekonomski optimizam", rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala