Ukrajinci traže da predsednik obezbedi rusku vakcinu protiv virusa korona

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve" u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi
Vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve u odeljenju za vakcinaciju poliklinike u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na zvaničnom sajtu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog objavljena je peticija sa zahtevom građana da se obezbede ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
„Da se obezbedi provera, prijava i kupovina neophodne količine doza ruske vakcine ‘Sputnjik Ve’ radi zaštite i bezbednosti ukrajinskih građana od virusa korona, ali i poboljšanja socijalno-ekonomske situacije u Ukrajini“, navodi se u peticiji.

Takođe se traži da svi koji to budu želeli budu vakcinisani besplatno.

Podsetimo, šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba je nedavno izjavio da Kijev ne želi rusku vakcinu protiv virusa korona jer smatra da ona predstavlja hibridno oružje Rusije protiv Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da postoji mogućnost da Kijevu budu dostavljene vakcine protiv virusa korona, ali da je potrebno prvo obaviti razgovor sa ukrajinskim stručnjacima i dobiti zvaničan zahtev vlasti u Kijevu.

Nakon toga, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozvao sunarodnike da pričekaju „pravu vakcinu“ koju je obećala Evropska unija.

Kako je rekao, vakcinacija bi trebalo da počne u januaru ili najkasnije u februaru, mada još nije poznato kada će Ukrajina dobiti prve vakcine.

Zelenski je potom, ipak, priznao da stanovništvu ne bi mogao da objasni odbijanje ruske vakcine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala