Srbi kojima je zemljotres uništio kuće traže da uđu u Srbiju bez PCR testa

© AP Photo / AP photoZemljotres u Hrvatskoj
Zemljotres u Hrvatskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbi iz Hrvatske čije su kuće stradale u katastrofalnom zemljotresu traže da ih Srbija odmah pusti da uđu u zemlju bez PCR testa, kako bi prezimeli kod rodbine.

Stanovnici Majskih Poljana, srpskog sela koje je najviše stradalo u zemljotresu, ali i žitelji sa područja Gline, Petrinje i Siska, obratili su se putem medija Vladi Srbije sa apelom da im omogući da uđu u našu zemlju bez testiranja na kovid - 19.

"Mnogi ne žele da prezime ovako u Hrvatskoj, a sada je gotovo nemoguće da dođu do PCR testa, pa od Vlade Srbije tražimo da otvori granice. Većina nas ima decu, braću, sestre i drugu rodbinu u Srbiji. Zima će biti teška i onima koji imaju krov nad glavom, a takvih u Majskim Poljanama gotovo da i nema. Na prste jedne ruke mogu se prebrojati kuće Srba u kojima može da se stanuje", poručili su žitelji ovog mesta.

Ovom apelu pridružio se i Dokumentaciono - informacioni centar Veritas, koji je poziv ugroženih preneo na svom tviter profilu.

Strani državljani ne mogu u Srbiju bez negativnog PCR testa, koji ne sme da bude stariji od 48 sati.

Srbi koji su ostali pod vedrim nebom trenutno nemaju ni uslove za testiranje.

Većina kuća Srba u delovima Hrvatske koje je pogodio zemljotres nije za stanovanje. Čak su i novije građevine, koje spolja izgledaju dobro, unutra bukvalno rasepljene.

Najteže je stradalo selo Majske Poljane kod Gline u kome je u zemljotresu poginulo petoro ljudi.

Vlada Srbije donela je juče odluku da uputi pomoć Hrvatskoj u iznosu od milion evra, za saniranje posledica zemljotresa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala