Sputnjikov sportista godine: Tihi heroj glasnih dela – Nikola Mirotić

© Sputnik / Nebojša PopovićKošarkaš Barselone Nikola Mirotić na litiji u Podgorici
Košarkaš Barselone Nikola Mirotić na litiji u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nikola Mirotić, jedan od najboljih košarkaša Evrope, obeležio je godinu koja je za nama aktivnostima van terena čime je zaslužio da u izboru sportske redakcije srpskog izdanja Sputnjika bude proglašen za sportistu godine.

Čovek koji je put do sreće morao da traži daleko od doma, na ličnom primeru je dokazao kako treba istupiti, stati na čelo kolone, biti među prvima u borbi za svoje, naše, za lično i kolektivno, za pravdu i pravednost.

Korak ka toj ideji povukao je u julu 2019. godine kada je odbio da nastavi karijeru u NBA ligi i doneo odluku da se vrati u Evropu, ali ne u Real Madrid gde je stekao reputaciju sjajnog krilnog centra, već u tabor najvećeg rivala – Barselone.

​Postao je najplaćeniji igrač Evrope, ali ne zadugo, pandemija virusa korona je izazvala finansijsku krizu zbog koje su klubovi morali da predlože mere umanjenja plata, što je pre svega išlo na štetu košarkaša sa najvećim ugovorima.

Mediji su tih dana bili puni navoda o tome da su igrači nezadovoljni takvim predlogom, da se neće lako odreći obećanih zarada.

Polemiku je presekao Mirotić, objavivši da je dogovorio sa klubom da mu plata bude umanjena za 70 odsto.

„Niko nije vršio pritisak na mene da ovo prihvatim, to je bila lična odluka, da podržim klub u ovom trenutku“, kratko je rekao Mirotić i time sprečio bilo kakvu diskusiju o sukobima među igračima i uprave.

Povratak u Evropu je značio i umanjenje kilometarske razlike od njegove rodne Crne Gore, gde  su u prvim mesecima godine na izmaku stvari počele da se komešaju.

Cporne odredbe Zakona o slobodi veroispovesti su izazvale reakciju naroda koji je predvođen mitropolitom Amfilohijem litijama izražavao svoje nezadovoljstvo, a rođenog Podgoričanina nije bilo potrebno pozvati u stroj.

Mirotić je uzeo učešće u litijama, noseći ikonu je podržao narod i pokazao da je jedan od nas, da ga nisu ponela svetla velikih gradova i novac koji je zaradio prolivajući znoj u dvoranama širom Amerike i Evrope, već da je u sebi zadržao ono najvažnije – duhovnost, osećaj za pravdu i želju „na strašnom mestu postoji“, da založi svoju ličnost i donese novu iskru za borbu naroda kome pripada.

Nije govorio o tome, nije želeo da se ističe, tiho i dostojanstveno je dao znak da neke stvari neće moći da prođu. Nisu, i u tome Mirotić ima velike zasluge, kao vrhunski sportista koji dobro zna koliki uticaj ima, a samim tim i odgovornost prema onima koji u njemu vide čoveka za primer.  

Prethodna takmičarska sezona nije nastavljena zbog pandemijskih okolnosti, ali je i u novoj Mirotić nastavio sa starim navikama – da pogođene šuteve za tri poena proslavlja sa skupljena tri prsta i svaki prolazak lopte kroz mrežicu znači donaciju za ugrožene porodice. Tokom Božićnog posta novac je namenjen porodici Kokić iz Doboja.

Vredi podsetiti da je Nikola šmekerski reagovao kada ga je jedan pasionirani kladioničar iskritikovao zbog loše partije zbog koje je njegov tiket ostao bez dobitka.

Mirotić je odgovorio momku koji se našao u problemu i hteo na brz način da dođe do para za školarinu na fakultetu, obećavši da će mu u Beogradu ostaviti kovertu sa novcem, što je i učinio uoči meča sa Crvenom zvezdom.

​Zbog svega toga, zbog činjenice da je nepravedno bio optuživan za mržnju prema Srbiji zbog jedne nezgode sa zastavom Srbije, želji da se iskupi za nenameran propust, zbog osećaja pripadnosti, vernosti veri, svom narodu i istinskoj ljubavi prema njemu, Nikola Mirotić je sportsko lice godine u izboru sportske redakcije srpskog izdanja Sputnjika.

Živeo, veliki Nikola!

► Košarkaš Barselone se uključio tokom litije u Podgorici: Divim se vašoj ljubavi i upornosti /video/

► Poznati košarkaš održao reč: Stigao na litiju iz svoje Lješanske nahije

► NBA zvezda potpisala peticiju protiv otimanja hramova SPC /foto/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala