Ispratili smo Maradonu i Kobija, Antaru i Petka, ali i Bobanu – šampionku sa tragičnom sudbinom

© SputnikDijego Maradona, ilustracija
Dijego Maradona, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koronavirus koji je ščepao svet i ne pušta ga, obeležio je 2020. godinu, ali su nju dodatno zacrnili odlasci legendi, pre svega iz fudbala i košarke. Napustile su nas gromade – Dijego Armando Maradona, Kobi Brajant, Radomir Antić, Ilija Petković, Milka Babović i jasno je da bez njih više ništa neće biti isto. Bili su to idoli, legende, bogovi.

Kobi Brajant

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da se u Kaliforniji u Kalabasu 26. januara srušio helikopter u kojem je bio legendarni 41-godišnji američki košarkaš Kobi Brajant.

Da tragedija bude još veća na licu je poginula i njegova 13-godišnja ćerka Đijana Marija, koja se takođe bavila košarkom.

Gusta magla koja se nadvila nad Kalifornijom dovela je do katastrofe, jer pilot, koji je takođe poginuo na licu mesta nije video brdo i letilica se zakucala u njega. Svi u helikopteru su na licu mesta nastradali.

Kobi je dugo koristio helikopter za putovanja, još iz vremena kada je igrao za Los Anđeles Lejkerse sa kojima je osvojio pet šampionskih prstenova, i prilikom leta, koji će se ispostaviti kao njegov poslednji, želeo je da izbegne strahovitu gužvu u Los Anđelesu kako bi brže stigao do Stejpls Centra.

„Veoma smo tužni pošto smo saznali da je Kobi Brajant poginuo u helikopterskoj nesreći u Kalabasu. Letelica je pala u polje jutros u 10 sati. Niko nije preživeo“, navele su vlasti Kalabasa, dok je u trenutku pada sa Kobijem u tom trenutku bilo još sedam osoba.

Brajant je sa suprugom Vanesom imao četiri ćerke, od kojih je Đijana stradala sa ocem.

Dijego Armando Maradona

Novi, gotovo još veći šok u svetu sporta usledio je 25. novembra kada je iz Argentine stigla stravična vest da je preminuo bog fudbala Dijego Armando Maradona.

Uprkos činjenici da je nekoliko nedelja pre smrti uspešno operisao hematom na mozgu, srce čoveka kojeg je volela cela Argentina jer je „gaučose“ vodio do titule prvaka sveta u Meksiku 1986. godine, prestalo je da kuca.

Očekivano, usledile su brojne kontroverze posle njegove smrti, od toga da je bilo propusta u lečenju, do načina na koji je kontaktirana hitna pomoć, te da nije rečeno da je pozlilo Maradoni, već čoveku od 60 godina, što je nedopustivo.

Fudbal je tog dana zavijen u crno, čovek koji je bio idol mnogima, bez obzira na sve poroke uključujući i drogu, napustio je ovaj svet i jasno je da posle njegovog odlaska više ništa neće biti isto. Plakala je i Italija, Napulj, gde je sa Napolijem osvojio Skudeto 1987. godine.

Očekivano, stadion „San Paolo“ je posle smrti „El Pibea“ promenio ime u „Dijego Maradona“. Na taj način klub je pokazao koliko je cenio „majstora u kopačkama“ koji je uz Pelea najbolji igrač svih vremena.

Radomir Antić

​U jeku pandemije koronavirusa Srbija je ostala bez čoveka koji je živeo fudbal 24 sata dnevno. U Španiji je preminuo nekadašnji selektor „orlova“ Radomir Antić, ujedno i jedini stručnjak koji je sedeo na klupi dva najveća španska kluba – Reala i Atletika, kao i Barselone.

„Mister“ je preminuo 6. aprila usled duge i teške bolesti, i ta smrt nije imala veze sa koronavirusom, što su mnogi pomislili u prvi mah.
Radomir Antić je bio poznat po neverovatnoj harizmi i autoritetu. S neverovatnom lakoćom je odveo Srbiju na Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine.

„Danas je tužan dan za svet fudbala jer nas je napustio Radomir Antić. Ostali smo bez sjajne osobe i jednog od arhitekata sjajnog zlatnog doba Atletiko Madrida“, saopštio je predsednik „jorgandžija“ Enrike Sereso.

Ilija Petković

Nije tu bio kraj šokovima i ogromnim gubicima za srpski fudbal. Još jedan selektor i večiti „romantičar“ nas je napustio u 2020. godini, reč je naravno o Iliji Petkoviću.

Nove užasne vesti usledile su 27. juna, samo što je ovoga puta korona „umešala prste“. Predsednik FS Beograda imao je problema sa srcem i plućima, pukao mu je i čir na dvanaestopalačnom crevu, da bi nakon hitnog prijema u bolnicu bilo ustanovljeno, da je na sve to, pozitivan na virus korona.

Košarkaš Barselone Nikola Mirotić na litiji u Podgorici - Sputnik Srbija
Sputnjikov sportista godine: Tihi heroj glasnih dela – Nikola Mirotić

Lekari u KBC „Bežanijska kosa“ su se lavovski borili, dali su sve od sebe, ali nije bilo spasa. Čovek koji je odveo Srbiju i Crnu Goru na Mundijal u Nemačkoj 2006. godine i legenda OFK Beograda preminuo je u 74. godini.

Ilija Petković je trenersku karijeru započeo u OFK Beogradu, i u gotovo tri decenije dugom poslu vodio je još Servet, Aris, Šangaj Šenhuu, Sičuan, Inčon, Al Ahli...

Miljan Mrdaković

I jedno samoubistvo obeležilo je 2020. godinu. Fudbalski globtroter Miljan Mrdaković je hicem iz pištolja oduzeo sebi život u stanu na Zvezdari.

Razlog je po svemu sudeći bila depresija u kojoj se nalazio nekadašnji reprezentativac naše zemlje koji je tokom karijere promenio čak 20 klubova, a iza sebe je ostavio sina Uroša (15), koji je krenuo očevim stopama i bavi se fudbalom.

BOBANA MOMČILOVIĆ VELIČKOVIĆ

Sumornu 2020. godinu obeležio je odlazak reprezentativke Srbije u streljaštvu Bobane Momčilović Veličković i to u 31. godini. Prema pisanju medija, poznata sportiskinja je preminula usled komplikacija na porođaju.

„Bila je veliki borac, ali borbu za život je nažalost izgubila“, saopštio je 21. juna Streljački savez Srbije.

Bobana je u februaru 2020. godine osvojila titulu prvaka Evrope u disciplini vazdušni pištolj 10m u Vroclavu u Poljskoj.

Tri nedelje pre smrti Bobana se porodila, međutim u međuvremenu je došlo do komplikacija, navodno je imala preklampsiju koju doktori nisu na vreme ustanovili. Da i ovako užasne vesti budu još gore, šampionka iz Bora nije videla dete nijednom.

Tibor Benedek

Svega tri dana pre Bobanine smrt, preminula je i vaterpolo legenda – Tibor Benedek u 48. godini.

Mađarski as je slovio za jednog od najboljih vaterpolista svih vremena. Benedek se u maju iznenada povukao s mesta trenera mađarskog prvoligaša UVSE, a kasnije se ispostavilo da je u pitanju bolest.

​Veliki Tibor je osvojio impozantnih 18 medalja za Mađarsku, a na klupskom nivou bio je pet puta šampion Evrope. Nosio je kapice i Ujpešta, Rome, Pro Reka i Honveda.

Igračku karijeru okončao je 2012. godine, da bi od 2013. do 2016. godine vodio Mađarsku.

Papa Buba Diop

Krajem novembra preminuo je nekadašnji senegalski fudbaler Papa Buba Diop u 43. godini posle duge i teške bolesti.

On će ostati upamćen kao strelac prvog gola na Mundijalu u Japanu i Koreji 2002. godine, kojim je Senegal savladao tada važećeg svetskog šampiona Francusku.

Marko Elsner

Crvena zvezda je 18. maja saopštila da je njen nekadanjši igrač Marko Elsner preminuo u 60. godini od posledica duge i teške bolesti.

Elsner je pripadao generaciji Zvezde koja je marta 1987. godine pobedila Real Madrid 4:2, u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa evropskih šampiona. Bio je u timu Jugoslavije za Olimpijske igre 1984. godine, a iste godine je sa Zvezdom osvojio titulu prvaka države i kup u crveno-belom dresu.

Mileta Lisica

​Posle duge i teške bolesti je 11. novembra preminuo i proslavljeni košarkaš Mileta Lisica u 55. godini. Lisica je rođen u Priboju i za Crvenu zvezdu je igrao u dva navrata u periodu od 1992. do 1994. godine i u sezoni 1995-1996.

Krilni centar „meke ruke“ ujedno i veliki borac na parketu pomogao je crveno-belima da dođu do dve titule prvaka Jugoslavije i superkupa Jugoslavije uz titulu najkorisnijeg igrača finala šampionata.

Mileta Lisica je u dresu Crvene zvezde odigrao 103 utakmice i postigao 1.345 poena.

Milka Babović

Na samom izmaku 2020. godine napustila nas je bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović.

Tužne vesti stigle su 26. decembra iz Zagreba gde je Milka živela. Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svetska studentska prvakinja u trčanju 80 metara s preponama. Na Evropskom prvenstvu u Bernu 1954. godine bila je peta na 80 metara s preponama.
Po završetku bogate karijere, nije želela da napusti sport već je teren zamenila redakcijom, prešla je na Radio Televiziju Zagreb i bila prva sportska reporterka u Hrvatskoj.

► Pošaljite 2020. godinu u istoriju – uz Sputnjikov sportski paketić

► Srpski „toranj“ u ruskoj odori – najbolji u Evropi, sada i rekorder! /video/

► Godina koja je „osakatila“ sport

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala