Lukašenko: Beloruski narodni sabor neće menjati Ustav

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Beloruski narodni sabor neće menjati nikakve ustavne norme u zemlji i da nije ovlašćen za to, prenosi agencija Belta.
„Niko na Beloruskom narodnom saboru neće donositi ustavne odluke, da znate. Niko! Na sastanku bi trebalo da se skiciraju smernice za narednih pet godina“, rekao je predsednik.

On je dodao da ne namerava da predsedava Beloruskim narodnim saborom s ciljem da zadrži vlast, jer i tako ima mogućnost da, ukoliko želi, ostane na čelu države.

„Zameraju mi da tako hoću da produžim svoju vlast. To je potpuna glupost. Ako budem želeo da produžim svoju vlast, imam sve mogućnosti da ostanem predsednik. Oni koji se plaše da će Lukašenko ostati na vlasti treba da se mole da postanem neka vrsta predsedavajućeg tog sabora“, rekao je Lukašenko tokom razgovora sa predstavnicima radnog kolektiva Republičkog naučno-praktičnog centra dečje onkologije, hematologije i imunologije i novinarima.

Takođe je dodao da Beloruskom narodnom saboru neće biti dodeljena nikakva „sumanuta“ ovlašćenja.

„Šef države će biti predsednik. Njega ćete vi izabrati. Postojaće i premijer, parlamentarci i drugi“, istakao je Lukašenko.

On je takođe upozorio učesnike u protestima da ne prelaze crvenu liniju, istakavši da će za kršenje zakona i reda uslediti odgovor od vlasti.

Lukašenko je ranije potpisao ukaz o sazivanju Beloruskog narodnog sabora 11. i 12. februara naredne godine u Minsku. Kako  su saopštili mediji, na sastanku će učestvovati šefovi vlada, parlamenta, Vrhovnog suda, administracije predsednika, bezbednosnih struktura i Ministarstva zdravlja, kao i regiona i Minska. Saopšteno je da će se razgovarati o tri bloka pitanja: ekonomiji i finansijama, političkoj sferi i javnoj bezbednosti. Razmatraće se glavne odredbe programa socijalno-ekonomskog razvoja Belorusije u periodu između 2021. i 2025. godine i pravci društveno-političkog razvoja zemlje.

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala